Колишня військова частина розвалюється. У військових уривається терпець

В Сторожинці, за кілька хвилин ходьби від центру міста, по вул. Гвардійській, знаходиться територія колишньої військової частини А0267, де розміщувався навчальний танковий полк.

Після розформування в 2003 році, декілька будівель віддали під житло – штаб рембату, колишні склади, магазин, караульне приміщення, одну казарму. Ті будівлі, де зараз живуть люди, збереглися в відмінному стані, територія біля них доглянута. В колишній будівлі штабу ВЧ А0267 тепер знаходиться Сторожинецький відділ поліції.

Солдатську столову вже декілька років переробляють в дитячий садок.

Решта території частини справляє гнітюче враження – заросла чагарниками та деревами, з будівель зникають двері, вікна, підлога, стіновий матеріал. Бокси, в яких зберігалася військова техніка, занедбані та понищені, дорога, яка вела до парку бойових машин, зруйнована.

З часом від 18 га військової частини виводяться у власність або постійне користування земельні ділянки – приватними особами, Сторожинецькою міською радою, Міністерством внутрішніх справ, Прокуратурою Чернівецької області тощо. По декількох ділянках, таких як під будівлею клубу, інформації про власника в Публічній кадастровій карті взагалі немає.

В 2011 році Сторожинецька міська рада дала згоду на передачу в державну власність до сфери управління МВС будівель казарм

Рішення сесії щодо згоди на передачу будівель до МВС

В 2012 році будівлі передали до сфери управління МВС

Рішення про передачу будівель казарм

З 2013 міська рада пише звернення до Міністерства оборони, Чернівецької ОДА, Сторожинецької РДА з проханням розглянути питання про подальше використання будівель та земельної ділянки за цільовим призначенням, оскільки споруди руйнуються, а територія захаращується.

Перше звернення міської ради щодо землі та майна колишньої військової частини

В 2014 році Сторожинецька міська рада звертається до Міністра оборони України з проханням безоплатно передати майно колишньої військової частини з державної до комунальної власності.

Звернення міської ради до Міністра оборони України

В 2015 році міська рада пише звернення до Військового комісару Чернівецької області, де просить розглянути можливість відновити майно та використати його за цільовим призначенням. Передати у власність громади його вже не просять.

Звернення від міської ради до Військового комісару Чернівецької області

 

В 2017 році Сторожинецька міська рада звертається до начальника ГУ Національної поліції в Чернівецькій області з проханням вирішити питання подальшого використання двох казарм для реконструкції під житлові квартири або передати їх на баланс Сторожинецької міської ради, зазначаючи, що працівники поліції отримають в цих будівлях 96 квартир.

Звернення до начальника ГУ НП в Чернівецькій області

На різних зборах учасників бойових дій, що стало особливо актуальним після початку бойових дій на Сході України, позиція міської та районної влади була однозначною – будуть докладатися всі зусилля щоб переробити колишні казарми під квартири саме для учасників АТО.

Ситуація на території колишньої військової частини з кожним роком погіршується, що дуже турбує військових пенсіонерів, а зараз вже і тих, хто повернувся з зони АТО.

Разом з військовим пенсіонером, воїном-афганцем Дмитром Миколайовичем Сметанюком, котрий відслужив 25 років у цій військовій частині, ми пройшли частиною території для того, щоб показати, в якому вона зараз стані.

Дмитро Миколайович зараз ініціює звернення до Міністерства оборони, Кабінету Міністрів та Головнокомандувача щодо передачі земельної ділянки з будівлями, які знаходяться на ній, в власність Сторожинецької громади безоплатно. Таку ініціативу підтримали його бойові побратими і найближчим часом вони планують поїхати з зверненням до столиці.

На даний час вхід на територію та у напівзруйновані будівлі вільний, чим не гребують скористатися любителі розпивати спиртні напої або ті, хто підсів на наркотики. Страшніше те, що й діти, які проживають на сусідніх вулицях, часто бігають по спорудах, ризикуючи здоров’ям, оскільки приміщення в більшій частині аварійні.

З дороги, яка вела до парку бойових машин, зникли залізобетонні плити

Казарма І, ІІ, ІІ батальйонів у занедбаному стані

Покрівля складів руйнується

Колишня котельня також в напівзруйнованому стані

Бокси бойових машин без дверей, під’їзд до них заріс деревами

Контрольно-технічний пункт зруйнований

Пункт заправки паливно-мастильних матеріалів зруйнований, бочки демонтовані

Там, де колись стояли десятки танків, зараз гуляє вітер

Категорія: Важливо Відео Розслідування Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ