Банилівський штопор – 2017. Розслідування (частина V)

8 червня 2017 року відбулася VII сесія VII скликання Сторожинецької міської ради. Крім інших, на порядку денному було питання про створення КП “Банилів-2017”.

Як аргументував головуючий та доповідаючі, підприємство потрібне, необхідне і без нього в Банилові-Підгірному буде “драма і розруха”. Колись питання про створення такої комунальної юридичної особи вже піднімалося на засіданнях комісій, але на сесію воно не потрапляло.

Залишимо “за дужками” питання необхідності створення в громаді ще одного КП до уже існуючих КП “Сторожинецьке ЖКГ”, стан якого зараз просто катастрофічний, та КП “Карп-Еко 2010”.

На сайті Сторожинецької міської ради проект рішення про створення КП “Банилів-2017” перед червневою сесією також не був опублікований, в чому можна самостійно переконатися, перейшовши за посиланням: https://stor-rada.inf.ua/2017/05/17/проекти-рішень-vii-сесії-vii-скликання/

Як і у випадку з затвердженням переліку об’єктів, які мають фінансуватися за кошти інфраструктурної субвенції, в порядку денному питання з’явилося раптово без обговорення на всіх комісіях.

Депутатам на сесії роздали проект рішення, де, крім розміру статутного фонду, адреси тощо, зазначалося, що директором КП “Банилів-2017” призначається Ординський Микола Петрович, а контроль за виконанням рішення було покладено на першого заступника міського голови Брижака Петра Михайловича. 

Після дискусії депутати прологосували за створення нової комунальної юридичної особи, але внісши зміни в Статут підприємства щодо процедури призначення керівника – його кандидатуру повинна попередньо затвердити сесія.

Хоч прізвище Ординського на сесії не звучало, але воно було в проекті рішення і тому можна “з натяжкою” сказати, що сесія “затвердила”.

Це рішення під номером 193-7/2017 було опубліковане на сайті Сторожинецької міської ради 12 червня 2017 року.

Документ доступний за посиланням: https://stor-rada.inf.ua/wp-content/uploads/2017/06/193-про-створення-КП-Банилів-20172.doc

В ньому також фігурує прізвище керівника – Ординський Микола Петрович.

А ось далі починаються незрозумілі “кіна” – в Єдиному державному реєстрі підприємств, організацій і установ (ЄДРПОУ) керівником підприємства значиться Косован Дмитро Васильович!

Це офіційний реєстр Міністерства юстиції і дані в нього вносяться з оригіналів документів державними реєстраторами.

Мало того, рішення № 193-7/2017, опубліковане на офіційному сайті Сторожинецької ради та проект цього рішення, розданий депутатам перед сесією на руки, відрізняються від підписаного головою Сторожинецької міської ради Карлійчуком Миколою Миколайовичем документу рівно на прізвище керівника та особу, яка повинна контролювати його виконання – тепер там фігурує заступник міського голови Абрамчук Валерій Антонович. 

І тепер мене, як голову регламентної комісії міської ради, дуже цікавить питання: “А як так сталося?”.

На мою думку, дуже схоже на те, що голова громади, повністю попираючи демократичні принципи та ігноруючи рішення депутатського корпусу, самовільно змінив рішення сесії, що змахує на перевищення службових повноважень (ст. 365 Кримінального Кодексу України) та сприяв подачі завідомо неправдивих документів для реєстрації комунального підприємства, що схоже на підлог службових документів (ст. 366 Кримінального Кодексу України).

Або, звичайно, якісь “вороги” та “деструктивні елементи” могли підробити документи на шляху від міської ради до держреєстратора та відправили їх на реєстрацію з Валерієм Абрамчуком, який свято вірив, що виконує волю мера.

Такий випадок з керівництвом громади, за моїм особистим переконанням, має стати як мінімум предметом обговорення серед депутатів, формування депутатської комісії для призначення службового розслідування і подальшого звернення в правоохоронні органи.

В період між призначенням сесією Миколи Ординського на посаду керівника КП “Банилів-2017” та подачею документів на реєстрацію (до речі, прізвище Брижака “хтось” в рішенні змінив на Абрамчука тому, що Петро Михайлович 13 липня був в відпустці) прізвище начальника змінилося на Дмитро Косован, і це точно не є друкарська помилка.

Згідно Статуту підприємства (прийнятого на сесії) керівника попередньо повинна затвердити сесія міської ради, але жодної зміни чи жодного рішення, – Ординський на Косован, – в період з 8 червня до 1 серпня не було. До речі, наскільки мені відомо, 1 серпня з Дмитром Косованом голова громади підписав трудовий контракт.

Дозволю нагадати читачам, що саме для КП “Банилів-2017” передбачена закупівля автогрейдера на майже 2,4 мільйони гривень за кошти інфраструктурної субвенції.

Тобто надзвичайно дорогий спецтранспорт попаде до підприємства “з однієї особи”, але “госпрозрахункового”, діючого керівника якої депутати на сесії не бачили, кандидатуру якого вони не обговорювали та не затверджували.

Чи “зручний” і “свій” директор буде без зайвих запитань забезпечувати підписання актів виконаних робіт і реалізацію потрібних “правильних” підрядів, особливо якщо підприємство знаходиться далеко від центру громади? Далеко не факт, що хтось з депутатського корпусу або громадськості буде перевіряти його діяльність і результати роботи.

А тепер, увага, риторичне питання – скільки таких “виправлених” рішень сесії є насправді?

Дмитро Балінов, депутат Сторожинецької міської ради

Від редакції: готові опублікувати на Сторожинець.Інфо бачення керівництва міста, депутатів, членів виконкому, громадськості щодо цієї та інших ситуацій. Контакти вказані внизу сторінки.

Категорія: Важливо Розслідування Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ