Остаточно упорядковано користування мисливськими угіддями на теренах Сторожинецького району

Лісомисливські господарства

Після неодноразових звернень керівництва Чернівецького обласного управління лісомисливського господарства, голова Чернівецької обласної ради нарешті підписав рішення № 94-14/17 «Про надання в користування мисливських угідь в Чернівецькій області», за яке депутати облради проголосували ще 4 липня цього року.

Отож, одіозне рішення про мисливські угіддя, довкола якого тривалий час вирували пристрасті високої напруги, аж до велелюдних пікетів під стінами облдержадміністрації і облради, офіційно набуло чинності.

Всі угіддя розподілили на найближчі 30 років. Вперше серед їхніх користувачів з’явилися приватні мисливські клуби в офіційному статусі громадських організацій.

Мисливському клубу «Благородний олень» дісталися мисливські угіддя Лаурського лісництва ДП «Сторожинецький лісгосп». Держлісфонд Верхньо-Петрівецького лісництва поділили між собою для полювання мисливський клуб «Лісівник», ГО мисливців та рибалок «Берда» та мисливський клуб «Білокам’янський лебідь», який окрім цього виборов право полювати в межах Сторожинецького та Глибоцького держспецлісгоспів АПК.

Сергій Чистов

«Через це рішення, яке тривалий час не набувало законної сили, область мало не вскочила у міжнародний скандал, – коментує ситуацію головний мисливствознавець державного підприємства «Сторожинецький лісгосп» Сергій Чистов. – У своїх численних листах на ім’я вищого керівництва облради ми вказували, що території нерозподілених мисливських угідь, які впритул примикають до румунського кордону (а це більше 26 тисяч лісових гектарів), можуть стати плацдармом для проникнення африканської чуми з Румунії через міграцію диких кабанів.

Без офіційно закріплених користувачів ми не могли проводити там ніякі заходи із запобігання розповсюдженню АЧС у дикій природі і з недопущення занесення збудника інфекції на територію населених пунктів області, щоб вберегти свиноферми і приватні господарства від біди.

Зривалося виконання рішень Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернівецькій облдержадміністрації від 18 серпня 2017 року та виконання рішення такої самої комісії при Кабінеті Міністрів України.

Тепер, коли закон і здоровий глузд взяли гору, користувачі мисливських угідь разом з державною лісовою охороною та єгерськими службами держлісгоспів розпочинають формувати спеціальні мисливські бригади для швидкої локалізації та ліквідації вогнища інфекції у разі її виникнення, а також для системного моніторингу за популяціями диких кабанів у мисливських угіддях з огляду на складу ситуацію з АЧС у Європі».

У Європі напружена ситуація з африканською чумою, яка косить свиней. З півночі, де у трьох невеликих пострадянських країнах Балтії зафіксовано більше 6 тисяч випадків, хвороба посунула на південь. Польща нарахувала 495 вогнищ і оголосила надзвичайний епідеміологічний стан, аж до того, що має наміри побудувати загорожу вздовж кордону з Білоруссю та Україною, щоб унеможливити міграцію диких кабанів. Кажуть, ніби саме дикий кабан розносить АЧС. А він кордонів не знає.

В Україні з початку року загалом сталося 92 випадки захворювання. З них 13 у дикій фауні, найбільше – на Закарпатті. Тому там повним ходом відстрілюють диких кабанів, щоб вберегти свиноферми і приватні господарства від біди. Румунія упіймала в своїх лісах, що межують з Буковиною, дикого кабана, ураженого небезпечним вірусом, і запропонувала Україні негайно розпочати спільну боротьбу зі свинською інфекцією, взявши під контроль прикордонні території. Адже одну інфіковану тварину знайшли і у нашій області, у Сокирянському районі.

Ще одне досі не вирішене проблемне питання – відсутність лімітів на використання диких тварин. Вони досі не затвердженні відповідними органами центральної виконавчої влади. Тому користувачі мисливських угідь Чернівецької області, у тому числі і Сторожинеччини, звернулися з листом до Державного агентства лісових ресурсів України з огляду на ситуацію, що склалася, надати дозволи на діагностичний відстріл дикого кабана на підставі наявних проектів лімітів.

Також в області запроваджено особливий режим діяльності вольєрних господарствах, де утримуються дикі кабани, та посилено заходи з охорони державного мисливського фонду з метою недопущення незаконного їх добування.

Джерело: Сторожинецький держлісгосп

Категорія: Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ