Учасників буремних подій визвольного руху українців відзначили почесними грамотами та нагородами

Сторожинецька міська рада та обласне Товариство політв’язнів та репресованих до свята Покрови, Дня Захисника України, Дня українського Козацтва та 75-річчя створення Української Повстанчої Армії відзначили грамотами, відзнаками та грошовими преміями учасників буремних подій визвольного руху українців в ХХ столітті.

В Старій Жадові біля меморіалу Пам’яті репресованих було проведено урочистий молебен, в якому взяли участь місцеві жителі, громадські активісти та представники міської ради.

Слід відзначити, що серед нагороджених багато носіїв справжньої історії і свідків жахливих подій. Так, Єлизавета Красовська зі сльозами на очах згадувала, як у Воркутинському таборі танками розправлялися з учасниками повстання політв’язнів, серед яких найактивнішими були українці та мешканці балтійських країн.

Андрій Тодорюк згадував дядька, Михайла Тодорюка, який загинув в бою під Багною під час сутички з опергрупою УМДБ. На заході теплими словами згадували тих, кого вже немає – Миколу Волощука, Антона Гречка, Ірину Войцехівську.

Також на переддень цих заходів було відмічено засновників Народного Руху України на Підгір’ї – Ярослава Когута та Йосипа Корецького.

Голова Сторожинецького Товариства політв’язнів та репресованих Теодора Антемюк передала почесні грамоти та матеріальну допомогу жителям Старої Жадови та Панки.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ