Частину “комунхоза” хочуть віддати “Міським ринкам”. Розслідування (частина VIII)

На останньому засіданні виконавчого комітету Сторожинецької міської ради було майже одноголосно підтримано пропозицію передати частину приміщень КП “Сторожинецьке ЖКГ” на баланс КП “Міські ринки”. Разом з будівлями має відійти біля 40 “соток” землі для господарської діяльності.

Території двох підприємств знаходяться майже в центрі Сторожинця. “Міські ринки” мають торгівельні площі по вул. І. Вільде, а комунальники мостяться по вул. Б. Хмельницького. З іншої сторони обидві ділянки обмежені річкою Сірет.

Зі слів заступника міського голови Валерія Абрамчука, який доповідав на засіданні виконавчого комітету, “було три, були колись гаражі, майстерні, які належали комунальній нашій службі. Хто їде тою дорогою чи заїжджає на ринок … від Сірету, там вже немає ні шиферу, ні даху, все прогнило, тварини бігають, щури, більше нічого немає і користі ніякої немає. І вимоги такі сучасні, що ми мусимо провести певні зміни.”

У доповіді, як завжди, забули вказати, які саме будівлі передаються на баланс. Жодних розрахунків доцільності, ефективності, економності такого використання, а також нагальність інтересів громади, не показали. Як завжди, майже всі повірили на слово.

Після цього виконком підтримав пропозицію “передати на баланс ДКП “Міські ринки” нежитлові приміщення по вул. Б. Хмельницького, 18, згідно технічного паспорту на об’єкти нерухомого майна, а саме будівлі, позначені: Х-1, Ц-1, 3, Ж-1, Е-1″.

Якщо подивитися на будівлі “в натурі”, то фактично вони стоять накриті, з воротами та цілими стінами. Зовнішній вигляд, звичайно, бажає кращого.

У одного гаражного боксу нещодавньою негодою зняло частину даху. Це одне приміщення, яке вдалося знайти ненакритим.

А ось тут колись знаходився комунальний столярний цех, який, під час каденцій діючого міського голови Миколи Карлійчукаприпинив свою діяльність.

На засіданні начальник відділу земельних відносин та комунальної власності міської ради Мар’ян Никифорюк повідомив, що на території знаходяться великі купи сміття.

Тільки ось завозити це сміття почали туди ще тоді, коли підприємством керував колега міського голови Ілля Карлійчук, а потім номінальний керівник Олександр Кіслінський. 

Фактично будівлі обліковуються як основні фонди у КП “Сторожинецьке ЖКГ” з невеликою залишковою балансовою вартістю. Згідно нової редакції Статуту підприємства, його майно знаходиться на балансі Сторожинецької міської об’єднаної територіальної громади, а підприємство користується ним на свій розсуд. Це важливо.

В статті 29 “Повноваження щодо управління комунальною власністю” Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” чітко вказано, що власними повноваженнями виконкому є управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Повноваження виконкому Сторожинецької міської ради визначені окремим Положенням, прийнятим сесією, в якому зазначено, що виконавчий комітет може розглядати та вирішувати питання, віднесені Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” до відання виконавчих органів влади. І все.

Тобто Сторожинецька міська рада не надавала виконавчому комітету повноважень розпоряджатися майном комунальної власності громади. А будівлі гаражів, які під пильним оком господарника мали б передатися “Міським ринкам” на його майже ручному виконкомі, передавати мало КП “Сторожинецьке ЖКГ” за згодою сесії Сторожинецької міської ради.

Дозволю собі нагади великим господарникам що в нашій державі досі діє Конституція і згідно їі статті 19 частини ІІ “органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та Законами України”.

А депутатському корпусу нагадаю, що згідно пункту 15 статті 26 частини І Закону України “Про місцеве самоврядування” “виключно на пленарних засіданнях міської ради вирішується питання скасування актів виконавчих органів ради, які не відповідають Конституції чи Законам України”, іншим актам законодавства, рішенням відповідної ради, прийнятим у межах її повноважень”.

Якщо простіше, то міська рада не давала повноважень виконкому керувати комунальним майном. І зараз логічно було б рішення виконавчого комітету про передачу гаражів з КП “Сторожинецьке ЖКГ” до ДКП “Міські ринки” просто відмінити.

Тут криється ще одна деталь – ні у керівництва підприємства, ні у трудового колективу не запиталися, чи є у них плани, які стосуються цих приміщень.

Рішення щодо таких соціально-економічних питань приймаються з участю трудового колективу, що чітко прописано в Статуті підприємства.

На фоні того, що наразі підприємство КП “Сторожинецьке ЖКГ” після минулої сесії залишається без керівника, цікаво виглядають проведені у Статуті підприємства зміни.

Рішенням сесії №190-7/2017 від 8 червня 2017 року було прийнято рішення внести поправки до Статуту щодо “погодження сесією Сторожинецької міської ради кандидатури на посаду керівника підприємства”. І все. Змінити планувалося тільки один пункт.

Фактично ж якісь добродії змінили ще декілька пунктів в новій редакції цього важливого для діяльності підприємства документу.

“Стара” редакція Статуту КП “Сторожинецьке ЖКГ”

Нова редакція Статуту КП “Сторожинецьке ЖКГ”

В новій редакції Статуту у керівника забрали повноваження розпоряджатися майном підприємства у межах, що визначені Засновником, тобто міською радою, а також діяти без доручення від імені підприємства.

Оскільки новий керівник буде призначатися сесією і його вже не зможуть по господарськи викликати “на килим” у високі кабінетикимось з міської ради було прийнято необхідне рішення обвести депутатський корпус навколо пальця та підсунути їм Статут, в якому будуть прибрані повноваження керівника саме в управлінні майна, що розміщене майже в центрі міста. Забули лише, що іншим пунктом Статуту віднесли це майно до об’єднаної територіальної громади.

Особисто я не проти, щоб відбулося розширення ДКП “Міські ринки”. Питання виникає в тому, як саме це проводиться.

Спочатку на сесії вводять депутатів в оману, викреслюючи з Статуту непотрібні пункти, про які взагалі не було розмови на жодній сесії, потім членам виконкому розповідають про безгосподарність на території КП “Сторожинецьке ЖКГ”, яке завжди було підшефним діючому міському голові та його близькому оточенню, при тому, що ні керівництво підприємства, ні трудовий колектив не запитали про жодні плани щодо розвитку.

На фоні майбутнього конкурсу на посаду начальника міського ЖКГ – це виглядає як проведення по-швидкому власних “шкурняків”.

Дмитро Балінов, депутат міської ради

Від редакції: готові опублікувати на Сторожинець.Інфо бачення керівництва міста, депутатів, членів виконкому, громадськості щодо цієї та інших ситуацій. Контакти вказані внизу сторінки.

Категорія: Важливо Розслідування Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ