Візьміть дитину у родину. У Сторожинецькій службі у справах дітей на обліку 15 діток, які знаходяться на повному державному утриманні

Відповідно до вимог чинного законодавства України службі у справах дітей Сторожинецької районної державної адміністрації, як органу опіки та піклування, делеговані повноваження в частині організації соціального захисту дітей, дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Кожна дитина, яка з тієї чи іншої причини залишилася без піклування батьків, має право на сім’ю і реалізувати це право дитини одна з основних задач в діяльності служби у справах дітей.

Сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення, опіка та піклування, створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

Усиновлення – є найкращою з усіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування дитини, тобто прийняття її в сім’ю на правах рідної дитини. Опіка та піклування – одна з найпоширеніших форм влаштування дітей, в основному в сім’ї родичів. Прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу – це сім’я або громадяни, які за оплату беруть дітей на виховання та спільне проживання.

Відповідно до Закону України від 26.01.2016 року № 936-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» запровадилась послуга патронату над дитиною в рамках експерименту у 2016-2018 роках.

Патронат над дитиною – тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Тільки у сім’ї знедолені діти можуть відчути тепло, любов, батьківську турботу, отримати навики для майбутнього життя. Тому, що тільки у сім’ї закладаються світогляд, морально-естетичні ідеали і смаки, норми поведінки, трудові навики і усі ті якості, які становлять сутність людини. Для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, відповідно до чинного законодавства призначається і виплачується державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошове забезпечення прийомним батькам, батькам-вихователям і патронатним вихователям.

Станом на 01.10.2017 року на обліку в службі у справах дітей райдержадміністрації перебуває 151 дитина пільгової категорії, 31 дитина-сирота та 120 дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: 77 дітей виховуються в сім’ях опікунів (піклувальників), 55 – в прийомних сім‘ях та дитячих будинках сімейного типу Чернівецької області, 3 в сім’ї родичів/знайомих, 1 – рідна сім’я. Також, на території району функціонують 2 дитячих будинки сімейного типу та 7 прийомних сімей, в яких родинне тепло та затишок знайшли 29 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Але є ще 15 статусних дітей, які знаходяться на повному державному утриманні в державних закладах. Як відомо жоден такий заклад ніколи не зможе стати для дитини сім’єю. Істотні відмінності між дітьми, які виховуються в інтернатах та тими, які зростають у сім’ї, зумовлені тим, що заклад не може забезпечити найголовніше – індивідуальний підхід до дитини. Адже, здоровий та всебічний розвиток дітей напряму залежить від умов, в яких вони зростають, а впевненість у своєму майбутньому та повноцінне самоусвідомлення значною мірою формуються завдяки можливості жити у добробуті, безпечним та гідним життям.

Тому звертаємось до всіх, хто не байдужий до долі дітей, хто не зміг реалізувати власний потенціал батьків, перегляньте свої життєві позиції та подаруйте сімейне тепло дітям, які цього потребують. Зважтеся на цей крок!

З усіх питань усиновлення, встановлення опіки та піклування над дітьми, створення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу чи патронатної сім’ї можна звернутися до служби у справах дітей райдержадміністрації за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а, каб. № 60, 61, 63.

Ваша дитина чекає на Вас!

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ