У Сторожинецькому лісгоспі вже заповнили усі годівниці сіном для підгодівлі лісових мешканців

Працівники мисливського господарства «Зубровиця», що входить до складу ДП«Сторожинецьке ЛГ», потурбувалися про підгодівлю диких тварин у сніги і морози. Силами єгерської служби та усіх 10 лісництв лісгоспу заготовлено достатню кількість різноманітних кормів для зимової підгодівлі диких тварин: є 25,4 тонни сіна, 9 тис штук кормових віників, 30 тонн зерна кукурудзи та 2,5 тонни кукурудзи у качанах, а також вітамінізована сіль, яку викладають у солонці.  

На належному рівні у мисливських угіддях облаштовано всю підгодівельну інфраструктуру: годівниці, солонці, майданчики для кормів, куди взимку навідуються лісові мешканці.

«Ведення мисливського господарства – це перш за все турбота про диких звірів. Тому ми приділяємо велику увагу заходам з організації зимової підгодівлі лісових звірів. Усе літо наші єгері та лісівники вирощували поживні трави на полях, що є у лісфонді, заготовляли сіно. Збирали також лісові трави, гілки плодових кущів та дерев, до яких додавали вирощений у мисливських угіддях топінамбур і з усього цього в’язали кормові віники, – розповідає головний мисливствознавець ДП «Сторожинецьке ЛГ» Сергій Іванович Чистов. –  На всіх ділянках мисливського господарства годівниці вже заповнені сіном і кормовими віниками. Зараз викладаємо зерно кукурудзи, дикий кабан вже ним годується».

У Банилівському лісництві (лісничий Валерій Ілліч Шпак) ще й потурбувалися про кормові запаси у вольєрі, створеному для утримання червонокнижного зубра у напівдиких умовах. Зараз тут проживає 7 дорослих зубрів і двоє новонароджених зубренят.  

Спеціалісти служби головного мисливствознавця лісгоспу забезпечили заготівлю та зберігання 20 тонн сіна у великому кормосховищі, спеціально збудованому на території вольєру. З них 6,5 тонн ще до снігу поклали у годівниці. Цього року сіно зберігають у тюках. Заскладовано також 4 тонни кукурудзи у зерні і ще одна тонна у качанах. Є достатній запас вітамінізованої солі.

«До годівниць і солонців підходять також косулі, які разом з зубрами проживають у нашому вольєрі. У нас бігає 35 косуль з цьогорічним молодняком», – розповідає єгер Петро Ілліч Песарюк.

Не забули працівники лісгоспу і про диких зубрів. На території «Зубровиці», за даними чергового обліку диких тварин, в стані природної волі проживає 27 зубрів.

«На відміну від оленя, косулі, інших тварин, зубр не може розбити закрижанілий сніг, щоб дістатися трави. Тому коли мороз і сніг спресований, зубри стають безпорадними. У цей скрутний час їм у нагоді наші годівниці. Усі наші єгеря сумлінно підійшли до організації зимової підгодівлі диких тварин. Усі заслуговують на повагу за свою роботу. У тому числі за захист мисливських угідь від браконьєрів», – наголошує Сергій Чистов.

За матеріалами останньої таксації, у лісових угіддях Сторожинецького лісгоспу є 130 оленів благородних, 360 косуль, 250 диких кабанів, рисі, вовки і 4-6 ведмедів, кількість яких варіюється через активну міграцію цього звіра, а також 27 голів диких зубрів.

Джерело: ДП«Сторожинецьке ЛГ»

Категорія: Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ