Правила благоустрою

Гарний двір

В зв’язку з проведенням місячника благоустрою Сторожинецька міська рада просить ознайомитися і дотримуватися правил проведення благоустрою.

Хотілося би звернутися до керівників підприємств, установ, приватних підприємців, а також до жителів міста з проханням сфокусувати увагу на таких основних моментах:

Керівники установ, організацій, підприємств усіх форм власності, мешканці міста зобов’язані:

  • Забезпечити проведення щоденного прибирання, очищення від сміття, (снігу, льоду – у зимовий період) і поливання (у літній період) тротуарів, площ, подвір’їв, газонів і прилеглих територій до підприємств, установ, організацій, гуртожитків, власних господарств, будинків та ін. споруд. Дані роботи здійснювати до 10-ої години ранку.
  • Не допускати накопичення будівельного сміття на міських територіях, будівельних майданчиках та прилеглих до них територіях, забезпечувати виконання заходів з запобігання пилоутворення на територіях об’єктів, не допускати відкачування та виливання води на проїжджу частину вулиць, тротуари, у водойми.
  • Укладати договори на вивезення твердих побутових відходів з підприємствами, що мають відповідальні ліцензії та спецтехніку на виконання робіт по вивозу ТПВ. Дані підприємства зобов’язані розробити схеми маршрутів, влаштувати контейнерні майданчики, розробити графіки вивозу сміття та прибирання майданчиків. Роботи з вивезення твердих побутових відходів можуть здійснюватись і за окремими заявками.
  • Забезпечувати розміщення контейнерів, урн для збору сміття та твердих побутових відходів у спеціально визначених місцях, утримання їх в належному санітарно-технічному стані, згідно з санітарними нормами і правилами.
  • Власники або балансоутримувачі житлових будинків, земельних ділянок, власники або балансоутримувачі нежитлових приміщень укладають договори з особою, яка визначена виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, та забезпечують роздільне збирання побутових відходів.
  • Жителі міста зобов’язані: а) дотримуватися   вимог Законів та  інших нормативно-правових актів у сфері поводження з відходами; б)  вносити  в  установленому  порядку  плату за користування послугами з вивезення побутових відходів;в) виконувати інші обов’язки, передбачені законами, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

Повний текст правил наданий нижче:

Правила благоустрою

Додаток до рішення № 51/43-2010 міської ради п’ятого скликання від  26/03-2010 року із змінами, внесеними рішенням  ХІІ сесії VІ скликання № 42/12-2012 від 26 квітня 2012 року «Про виконання Правил благоустрою території міста Сторожинця та внесення до них змін» та рішенням  ХVІІІ сесії VІ скликання №  245/18-2012 від 28 грудня 2012 року Про внесення змін до Правил благоустрою території міста Сторожинця

Правила благоустрою території міста Сторожинець

Правила благоустрою території міста Сторожинець – це нормативно-правовий акт, яким регламентується порядок благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою в місті Сторожинці.

Правила благоустрою території міста Сторожинця діють на основі Законів України „Про благоустрій населених пунктів”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, „Про відходи”, „Про охорону атмосферного повітря”, „Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування”, „Про основи містобудування”, „Про охорону пам’ятників історії і культури”, „Про рекламу”.

  1. Сфера дії Правил та учасників правових відносин у цій сфері.

Ці Правила благоустрою території міста Сторожинця (далі – Правила) визначають правові, екологічні, соціальні та організаційні засади благоустрою міста  і спрямовані на створення умов, сприятливих для життєдіяльності людей.

Дія Правил поширюється на відносини, що виникають у сфері благоустрою міста, а саме: землеустрою, містобудування, озеленення території, утримання будинків і споруд, освітлення території, а також у галузі охорони здоров’я та охорони навколишнього середовища.

Правила регулюють права та обов’язки учасників правових відносин у сфері благоустрою території міста Сторожинця, визначають комплекс заходів, необхідних для забезпечення чистоти і порядку в місті .

Учасниками правових відносин з питань благоустрою за цими правилами є керівники та інші уповноважені посадові особи підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, громадяни, а також посадові особи, уповноважені здійснювати контроль за станом благоустрою.

  1. Забезпечення державних, громадських та приватних інтересів, відкритості та доступності Правил.

Порядок громадського обговорення проекту та внесення змін до Правил.

Кожен громадянин міста та населеного пункту, підпорядкованого міській раді, має право на вільний доступ до Правил, на участь в обговоренні проекту Правил, внесення до них змін та на участь у розробці і здійсненні заходів з благоустрою території міста.

Обговорення проекту Правил громадськістю здійснюється відповідно до Законів України „Про місцеве самоврядування в Україні”, „Про засади державної регуляторної політики у сфері громадської діяльності” через оприлюднення проекту в засобах масової інформації, на сайті міської ради та шляхом публічних обговорень.

Порядок внесення змін до Правил.

У разі необхідності внесення змін до Правил, пропозиції вносяться на розгляд міської ради громадянами, громадськими організаціями, міською радою та її виконавчими органами в порядку, передбаченому Регламентом міської ради з попереднім оприлюдненням у засобах масової інформації та, в разі необхідності, подальшим громадським обговоренням.

  1. Участь громадян, громадських організацій у виконанні Правил.

Участь громадян, громадських організацій у виконанні Правил здійснюється на доброчинних засадах.

Громадяни та громадські організації у сфері благоустрою міста мають право:

–          користуватися об’єктами благоустрою міста;

–          брати участь в обговоренні правил та проектів благоустрою території міста;

–          вносити на розгляд міської ради пропозиції з питань благоустрою міста;

–          отримувати   в  установленому законом порядку повну  та достовірну  інформацію  про   затвердження   правил   благоустрою території  населеного  пункту  та  внесення  до них змін,  а також роз’яснення їх змісту;

–          брати участь у здійсненні заходів з благоустрою населених пунктів,  озелененні та утриманні в належному стані садиб, дворів, парків,  площ,  вулиць,  кладовищ,  братських могил,   обладнанні дитячих  і  спортивних майданчиків,  ремонті  шляхів і тротуарів, інших об’єктів благоустрою;

–          вимагати негайного виконання робіт з благоустрою населених пунктів  у разі,  якщо невиконання таких робіт може завдати шкоду життю, здоров’ю або майну громадян;

–          звертатись до суду  з  позовом про  відшкодування  шкоди, заподіяної майну чи здоров’ю громадян унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об’єктів благоустрою.

  1. Порядок здійснення благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою.

Роботи по благоустрою та утриманню територій об’єктів благоустрою здійснюються у відповідності із зазначеним порядком:

4.1.      Ці правила є обов’язковими для виконання всіма підприємствами, організаціями, установами, розташованими на території міста, незалежно від форми їх власності та громадянами міста.

4.2.      Відповідальність за виконання цих Правил покладається на громадян, службових осіб та керівників підприємств, організацій, установ незалежно від форми їх власності.

4.3.      Безпосереднє управління благоустроєм міста здійснює КП „Сторожинецьке ЖКГ”.

4.4.      Роботи з утримання, капітального та поточного ремонту об’єктів благоустрою (зеленого господарства, проїжджої частини вилиць, вуличного освітлення, малих архітектурних форм та інше), будівель і споруд комунальної власності міста (житлові будинки, громадські будівлі, кладовища, полігон зі збору твердих побутових відходів (далі ТПВ) та інше) виконують спеціалізовані підприємства, незалежно від форм власності, визначені виконавчим комітетом міської ради.

4.5.      Роботи з утримання, капітального та поточного ремонту об’єктів благоустрою, будинків, будівель і споруд, які не відносяться до комунальної власності міста, виконують їх власники, уповноважені власником особи, користувачі, керівники підприємств, установ, організацій.

4.6.      Роботи з нового будівництва, розширення, реконструкції, реставрації та капітального ремонту об’єктів благоустрою, будинків, будівель і споруд можуть виконуватись тільки за умови отримання дозволу у органах державного архітектурно-будівельного контролю України та погодження виконавчого комітету міської ради.

4.7.      Роботи по вивезенню ТПВ з контейнерів на полігон зі збору ТПВ та нечистот проводяться спеціалізованими підприємствами, що мають відповідні дозволи.

4.8.      Роботи з вивезення сміття, опалого листя, гілок, будівельних та великогабаритних відходів можуть виконувати підприємства, юридичні та фізичні особи, які мають відповідну спеціалізовану техніку, машини та механізми за договорами з підприємствами, які займаються обслуговуванням та утриманням міського полігону зі збору ТПВ.

4.9.      Межі благоустрою та озеленення прилеглих територій встановлюються в граничних межах підприємств, магазинів, кіосків, павільйонів, торгових точок та підприємств побуту до бортового каменю проїжджої частини доріг. За відсутності з будь-якого боку підприємства, організації установи, споруди, інших об’єктів господарювання, межі прилеглої території встановлюються на відстані 50 м від огорожі підприємства, організації, установи. Межі прилеглих територій до кіосків, павільйонів, лотків встановлюються на відстані 20 м по периметру споруди. Закріплення додаткових територій здійснюється виконавчим комітетом Сторожинецької міської ради згідно із затвердженими схемами.

4.10.    Утримання прилеглих територій  в належному санітарному стані, щоденне основне  прибирання, очищення тротуарів, площ і подвір’їв проводити в період з квітня по жовтень – до 6-00 годин, а з жовтня по березень включно до 7-00 години ранку.

4.11.    Встановлення  урн :

–          торгівельними підприємствами – біля входу і виходу з приміщення

–          біля  торгових палаток, павільйонів, ларьків та інших споруд.

–          Підприємствами, організаціями, установами, іншими суб’єктами господарювання – напроти своїх будівель, біля входу і виходу з приміщення ;

–          Підприємствами комунального господарства – в парках, скверах, на площах, зупинках громадського транспорту та інших об’єктах благоустрою, які за ними закріплені.

Типи урн  погоджуються  з відділом архітектури та містобудування  РДА та виконавчим комітетом міської ради. Урни повинні постійно утримуватись  в належному технічному стані і звільнятись від сміття по мірі  їх  наповнення.

  1. Заходи з реалізації програм благоустрою території міста.

Реалізація програм благоустрою здійснюється наступним чином:

5.1.      Щорічно в лютому місяці розробляються і затверджуються заходи з благоустрою території міста на поточний рік, можуть в разі необхідності, корегуватись, змінюватись довгострокові та середньострокові програми благоустрою території міста.

5.2.      В заходах з благоустрою території міста передбачається виконання всіма мешканцями міста робіт з приведенням об’єктів благоустрою в належний технічний та санітарний стан.

5.3.      Заходи спрямовані на благоустрій, виконання робіт з ремонту та реконструкції об’єктів внутрішньогосподарського користування, озеленення, утримання в належному стані територій, що належать на праві власності підприємствам, установам, організаціям, фінансуються за рахунок цих підприємств, установ, організацій.

5.4.      Благоустрій прибудинкових територій нового будівництва, реконструкції і капітального ремонту будівель та споруд здійснюється за рахунок коштів забудовників.

5.5.      Благоустрій прибудинкової території співвласників багатоквартирного будинку, у разі передачі земельної ділянки в їх спільну власність, здійснюється за рахунок коштів співвласників багатоквартирного будинку.

5.6.      Підприємства, установи, організації за договорами, укладеними з балансоутримувачем об’єкта благоустрою, можуть здійснювати часткове фінансування утримування закріпленої за ним території та/або брати пайову участь у фінансуванні утримання в належному стані всього об’єкта благоустрою.

5.7.      Підприємства, організації, установи можуть на добровільних засадах здійснювати внески на фінансування заходів з благоустрою території міста.

  1. Вимоги до громадян, підприємств, установ, організацій щодо утримання та впорядкування територій, які закріплені за ними.

Громадяни, підприємства, організації, незалежно від форм власності зобов’язані дотримуватись Правил благоустрою та дбайливо користуватись об’єктами благоустрою території міста.

6.1.      Громадяни міста у сфері благоустрою на територіях садиб та їх прибудинкових територіях, на територіях об’єктів благоустрою повинні:

6.1.1.   Утримувати в належному технічному стані садиби, паркани, фасади будинків, будівлі, забезпечувати встановлення номерних знаків;

6.1.2.   Утримувати в належному санітарному стані території садиб та прибудинкові території, включаючи газони та зелені насадження. Своєчасно проводити санітарне прибирання території, підрізання гілля дерев та кущів, розчищення від сміття та бруду меліоративних канав, не рідше одного разу на тиждень.

6.1.3.   Не допускати заростання території садиби та прилеглої до неї території бур’янами, чагарниками, захаращення їх будівельними матеріалами та сміттям.

6.1.4.   Не захаращувати балкони, лоджії предметами і матеріалами, які негативно впливають на архітектуру фасадів будівель і споруд.

6.1.5.   Не допускати поливання городів, газонів, квітників, дерев питною водою в разі відсутності приладів обліку.

6.1.6.   Не використовувати у власних потребах територію санітарно-захисної зони річки Сірет, як то: влаштування загат, розорювання земель, влаштування бань, саун, відведення каналізаційних стоків від садиб.

6.1.7.   Не допускати випас худоби та птиці, вигул собак та котів у місцях загального користування.

6.1.8.   Не забруднювати міську каналізаційну систему побутовими та харчовими відходами, трупами тварин та інш.

6.1.9.   Забезпечувати утримання  у задовільному технічному та санітарному станах території поховань рідних на кладовищах.

6.1.10. Утримувати в належному стані закріплені в установленому порядку за ними території.

6.1.11. Не порушувати права і законні інтереси інших суб’єктів благоустрою.

6.1.12. Відшкодовувати у встановленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою населених пунктів.

6.2.      Керівники установ, організацій, підприємств усіх форм власності зобов’язані:

6.2.1.   Забезпечувати належне утримання наданої їм у встановленому порядку земельної ділянки, а також, на умовах договору, укладеного з балансоутримувачем, забезпечувати належне утримання закріпленої за ним прилеглої території та/або брати пайову участь у фінансуванні утримання в належному стані всього об’єкта благоустрою.

6.2.2.   Здійснювати роботи з благоустрою відповідних територій за затвердженими у встановленому порядку проектами, які передбачають забезпечення естетичного виду міського середовища.

6.2.3.   На закріплених за ними об’єктах благоустрою (їх частинах) за власний рахунок в 2-ох денний термін усувати пошкодження інженерних мереж або наслідки аварій, що сталися з їх вини та наслідки надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

6.2.4.   Проводити згідно з планами, затвердженими виконкомом Сторожинецької міської ради, інвентаризацію та паспортизацію закріплених за ними об’єктів благоустрою (їх частин).

6.2.5.   У процесі утримання об’єктів благоустрою (їх частин) дотримуватись відповідних технологій щодо їх експлуатації та ремонту, регулярно здійснювати заходи щодо запобігання передчасному зносу об’єктів, забезпечення умов функціонування та утримання їх у чистоті й належному стані.

6.2.6.   Забезпечувати освітлення об’єктів благоустрою та прилеглих територій, утримання, належне функціонування та збереження освітлювальних приладів на території об’єктів благоустрою.

6.2.7.   Не допускати фарбування монументів, пам’ятників, скульптурних зображень без погодження з органами управління у сфері охорони культурної спадщини та виконкому міської ради.

6.2.8.   Зміну зовнішнього виду фасадів будівель та споруд здійснювати виключно за умови затвердження проектів та одержання дозволу на виконання цих робіт у встановленому порядку.

6.2.9.   Розміщувати елементи зовнішньої реклами, рекламоносії лише на підставі проектно-дозвільної документації у відповідності з Правилами розміщення зовнішньої реклами в м. Сторожинці.

6.2.10. Не допускати прокладання тепломереж, водопроводів, та інших інженерних мереж на поверхні шляхів, тротуарів, пішохідних доріжок без узгодження з комунальними службами, а також відведення стічних вод на тротуари, шляхи та інші місця, не передбачені технологією відводу стічних вод.

6.2.11. Забезпечувати виконання планових і аварійних робіт тільки за ордером (дозволом), виданим у встановленому порядку, дотримуючись при цьому вимог та умов, зазначених у ордері(дозволі).

6.2.12. Вживати заходів, щодо запобігання винесенню автотранспортними засобами на дорожні об’єкти сипучих матеріалів і розчинів, а також засміченню вулиць внаслідок переповнення кузовів матеріалами, пошкодження тари, розвіювання безтарних багажів, рух з незакріпленим вантажем. Не допускати забруднення або запилення повітря.

6.2.13. Не допускати накопичення будівельного та побутового сміття на будівельних майданчиках та прилеглих до них територіях, територіях підприємств, установ, організацій та забезпечувати виконання заходів із запобігання пилоутворення на територіях об’єктів, не допускати відкачування та виливання води на проїжджу частину вулиць, тротуарів, у водойми. Перед початком будь-яких будівельних робіт укласти договір із спеціалізованим підприємством на вивіз будівельних відходів та договір на їх прийняття на міський полігон твердих побутових відходів. Початок даних робіт проводити після укладання  вищезазначених договорів.

6.2.14. Відшкодовувати збитки та іншу шкоду, заподіяну внаслідок порушення законодавства з питань благоустрою та охорони навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, установлених законодавством України.

6.2.15. Своєчасно проводити  очищення та утримання  в справному стані  надвірних  туалетів. В період з 15 березня та 01 жовтня проводити  не менше одного  разу на тиждень їх дезинфекційну обробку.

6.2.16. Розклеювання оголошень та афіш  проводити в спеціально відведених та обладнаних КП „Сторожинецьке ЖКГ” для цього місцях.

6.2.17.    Перекриття вулиць, шляхів до будівель, житлових будинків та споруд проводити з погодження органів ДАІ , КП „СЖКГ” та  міськвиконкому.

  1. Вимоги до утримання зелених насаджень на об’єктах благоустрою загального користування.

7.1. Утримання зелених насаджень у місті здійснюється відповідно до Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006р. №105.

7.2. Проведення робіт по видаленню зелених насаджень загального користування на території міської ради здійснюється згідно „Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах” затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 року № 1045 та Положення Сторожинецької міської ради.

7.3. Відповідальними за збереження зелених насаджень і належний        догляд за ними  в місті Сторожинець є:

–           на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності  – балансоутримувач цих об’єктів.

–           На територіях підприємств, установ , організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства.

–           На територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво та прилеглих до них територіях – забудовники чи власники цих територій.

–           На приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі.

7.4. За пошкодження  зелених  насаджень або самовільне знесення, а також невжиття заходів з охорони та утримання винні особи притягуються до відповідальності згідно  до ст.  153 Кодексу України про адміністративні  правопорушення.

7.5. Оперативний контроль  за утриманням та благоустроєм зелених насаджень, проведення  обліку, планування   озеленення  і благоустрою  виконує  КП „Сторожинецьке ЖКГ”.

7.6. Координація  робіт зі створення, утримання та експлуатації  зелених насаджень  міста в цілому  покладається на КП „Сторожинецьке ЖКГ”

7.7. Охорона зелених насаджень міста Сторожинець є громадським обов’язком кожного жителя. Усі громадяни які відвідують парки, сквери, набережні  та інші місця масового відпочинку , повинні  підтримувати чистоту, порядок,  бережливо відноситись  до зелених насаджень.

  1. Утримання будинків, будівель і споруд інженерного захисту територій.

Утримання будинків, будівель і споруд інженерного захисту територій здійснюється у відповідності з наступними вимогами:

8.1.      Утримання та благоустрій прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, належних до нього будівель, споруд проводиться балансоутримувачем цього будинку, або підприємством, установою, організацією, з якими балансоутримувачем укладено відповідний договір з утримання та благоустрою при будинкової території.

8.2.      Благоустрій присадибної ділянки проводиться її власником або користувачем присадибної ділянки.

8.3.      Власник, або користувач присадибної ділянки може на умовах договору, укладеного з КП „Сторожинецьке ЖКГ”, забезпечувати належне утримання території загального користування, прилеглої до його присадибної ділянки.

8.4.      Благоустрій присадибної ділянки, на якій розміщені житлові будинки, господарські будівлі та споруди, що в порядку, визначеному законодавством, взяті на облік, як безхазяйні, або передані до комунальної власності, здійснюється КП „Сторожинецьке ЖКГ”.

8.5.      Утримання споруд інженерного захисту території здійснюється його балансоутримувачем, відповідно до вимог законодавства.

  1. Вимоги до санітарного очищення.

Керівники установ, організацій, підприємств усіх форм власності, мешканці міста зобов’язані:

9.1.      Забезпечити проведення щоденного прибирання, очищення від сміття, (снігу, льоду – у зимовий період) і поливання (у літній період) тротуарів, площ, подвір’їв, газонів і прилеглих територій до підприємств, установ, організацій, гуртожитків, власних господарств, будинків та ін. споруд. Дані роботи здійснювати до 10-ої години ранку.

9.2.      Не допускати накопичення будівельного сміття на міських територіях, будівельних майданчиках та прилеглих до них територіях, забезпечувати виконання заходів з запобігання пилоутворення на територіях об’єктів, не допускати відкачування та виливання води на проїжджу частину вулиць, тротуари, у водойми.

9.3.      Укладати договори на вивезення твердих побутових відходів з підприємствами, що мають відповідальні ліцензії та спецтехніку на виконання робіт по вивозу ТПВ. Дані підприємства зобов’язані розробити схеми маршрутів, влаштувати контейнерні майданчики, розробити графіки вивозу сміття та прибирання майданчиків. Роботи з вивезення твердих побутових відходів можуть здійснюватись і за окремими заявками.

9.4.      Забезпечувати розміщення контейнерів, урн для збору сміття та твердих побутових відходів у спеціально визначених місцях, утримання їх в належному санітарно-технічному стані, згідно з санітарними нормами і правилами.

9.5. Власники або балансоутримувачі житлових будинків, земельних ділянок, власники або балансоутримувачі нежитлових приміщень укладають договори з особою, яка визначена виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, та забезпечують роздільне збирання побутових відходів.

9.6. Жителі міста зобов’язані: а) дотримуватися   вимог Законів та  інших нормативно-правових актів у сфері поводження з відходами; б)  вносити  в  установленому  порядку  плату за користування послугами з вивезення побутових відходів;в) виконувати інші обов’язки, передбачені законами, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.9.7. Суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами  зобов’язані:а) запобігати утворенню та  зменшувати  обсяги  утворення відходів; б) забезпечувати приймання та утилізацію використаних пакувальних  матеріалів і тари, в яких знаходилася продукція цих підприємств, установ та  організацій – суб’єктів господарської діяльності, або укладати угоди з відповідними організаціями на їх збирання  та  утилізацію;  в) визначати склад і властивості відходів, що утворюються, а також за погодженням із уповноваженими органами виконавчої влади з питань  охорони  навколишнього природного середовища ступінь їх небезпечності для навколишнього природного середовища та здоров’я людини;г) на основі матеріально-сировинних балансів виробництва виявляти і вести первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів,  що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються  та  видаляються,   і подавати щодо них статистичну звітність у встановленому порядку;д) забезпечувати повне збирання, належне зберігання та недопущення  знищення і псування відходів, для утилізації яких в Україні  існує  відповідна  технологія, що відповідає вимогам екологічної  безпеки;  е) брати участь у будівництві об’єктів поводження з відходами; є) здійснювати організаційні, науково-технічні та технологічні заходи для максимальної утилізації відходів, реалізації  чи  передачі  їх  іншим  споживачам або підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією  відходів, а також  забезпечувати за власний рахунок екологічно обгрунтоване видалення тих відходів, що не  підлягають утилізації; ж) не допускати змішування відходів, якщо це не  передбачено існуючою технологією та  ускладнює поводження з відходами або не доведено, що така дія відповідає вимогам  підвищення  екологічної безпеки;з) не допускати зберігання та видалення відходів у несанкціонованих місцях чи об’єктах; и) здійснювати контроль за станом місць чи об’єктів розміщення власних відходів; і)  своєчасно  в установленому порядку сплачувати екологічний податок,  що  справляється  за  розміщення  відходів;  ї) надавати місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, уповноваженим органам виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища інформацію про відходи та пов’язану з ними діяльність, у тому числі про випадки несанкціонованого попадання відходів   у  навколишнє  природне середовище та вжиті щодо цього заходи;й) призначати відповідальних осіб у сфері поводження з відходами; к) забезпечувати розробку в установленому порядку та виконання планів   організації роботи у сфері поводження  з відходами; л) відшкодовувати шкоду, заподіяну навколишньому природному середовищу, здоров’ю та майну громадян, підприємствам, установам та організаціям внаслідок порушення встановлених правил поводження з відходами, відповідно до законодавства України;м) забезпечувати професійну підготовку, підвищення кваліфікації та проведення атестації фахівців у сфері поводження з відходами; н) мати ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними  відходами і/або на право провадження діяльності, пов’язаної із збиранням і заготівлею окремих видів відходів як вторинної сировини, і/або дозвіл на транскордонне перевезення небезпечних  відходів;о) мати погоджений із уповноваженими органами виконавчої влади  план  дій на випадок виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з поводженням з небезпечними відходами;п) передбачати при укладанні угод на поставку в Україну товарної продукції утилізацію чи вивезення з України використаних пакувальних матеріалів і тари;р) при плануванні будівництва або реконструкції об’єкта поводження з відходами мати дозвіл на будівництво або реконструкцію такого об’єкта відповідно до  законодавства про містобудування;  с) мати дозвіл на експлуатацію об’єкта поводження з небезпечними відходами;т) виконувати інші обов’язки, передбачені законодавством, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

Суб’єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами укладають договори з юридичною особою, яка в установленому порядку визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів на певній території, на якій знаходиться об’єкт утворення відходів

  1. Інші вимоги, передбачені цим та іншими законами.

Керівники установ, організацій, підприємств усіх форм власності, мешканці міста повинні:

10 .1.   Своєчасно і якісно усувати недоліки в утриманні території, будівель, споруд, обладнання, малих архітектурних форм, рекламоносії, елементів зовнішнього благоустрою.

10.2.    Забезпечувати щорічні планові та, в разі стихійного лиха, позапланові обстеження відповідних територій, будівель і споруд та засвідчувати проведені обстеження відповідними актами.

10.3.    Оголошення та інформаційно-агітаційні плакати, рекламу, листівки тощо наклеювати тільки у спеціально визначених для цього місцях, за наявності відповідних дозволів та погоджень.

10.4.    Не робити написи, малюнки на стінах будинків, спорудах, парканах, тротуарах, шляхах.

10.5.    Здійснювати очищення дахів від снігу та криг з обов’язковим встановленням тимчасових огорож, прилеглих до будівель і споруд територій.

10.6.    Під час проведення культурно-масових та політичних заходів їх організатори зобов’язані забезпечити порядок і чистоту на території під час та після проведення заходів, з обов’язковим укладанням угод на прибирання задіяних територій.

10.7.    Дотримуватись тиші на територіях житлових районів, лікарень, на вулицях, у громадських місцях, будинках, гуртожитках з 23:00 години до 7:00 години. В цей час забороняється шуміти, кричати, співати, грати на музичних інструментах та здійснювати інші дії, які порушують спокій громадян, крім випадків, які визначаються окремими рішеннями виконкому міської ради.

10.8.    Не допускати паління цигарок в громадських місцях.

10.9. При виявлені порушень Правил благоустрою міста Сторожинець громадяни, керівники підприємств, установ, організацій зобов’язані повідомити про це депутата, особу, якій рішенням виконкому надано право складати адміністративні протоколи або міськвиконком про виявлене порушення.

Особа, якій рішенням виконкому надано право складати адміністративні протоколи, разом із депутатом міської ради по факту виявленого порушення зобов’язана скласти протокол про адміністративне правопорушення та подати його на розгляд адміністративної комісії при виконкомі міської ради.

Особа, яка порушила Правила благоустрою міста Сторожинець зобов’язана припинити порушення та повернути територію, на якій воно було вчинене, у попередній стан

  1. Перелік установлених законом обмежень (обтяжень) на використання земельних ділянок об’єктів благоустрою.

На об’єктах благоустрою забороняється:

11.1.    Виконувати земельні, будівельні та інші роботи без дозволу, виданого в установленому законодавством порядку, порушувати тверде покриття доріг та тротуарів під час проведення робіт, самовільно втручатись в інженерні мережі міста.

11.2.    Самовільно влаштовувати городи, створювати, пошкоджувати та знищувати газони, самовільно висаджувати та знищувати дерева, кущі, якщо таку не передбачено проектом благоустрою і суперечить будівельним нормам і правилам.

11.3.    Складувати будівельні матеріали, конструкції, обладнання за межами будівельних майданчиків.

11.4.    Встановлювати технічні засоби регулювання дорожнього руху без погодження відділення державної автомобільної інспекції у Сторожинецькому районі.

11.5.    Випасати худобу, вигулювати та дресирувати тварин у невідведених для цього місцях, зривати квіти.

11.6.    Заправляти, ремонтувати автотранспортні засоби і механізми на при будинкових територіях, газонах, берегах річки та малих річок, пішохідних доріжках, тротуарах, у парках та скверах тощо, а також їздити автотранспортом по тротуарах, пішохідних доріжках, газонах, зелених зонах міста та паркуватися на них. Забороняється паркування автомобільного транспорту у не відведених для паркування місцях

11.7.    Захаращувати території матеріалами, конструкціями, сміттям, побутовими відходами, відходами виробництва, накопиченням криги та снігу, тощо.

11.8.    Вивозити та звалювати сміття, будівельні побутові, харчові відходи, відходи виробництва, траву, гілля, деревину, листя, сніг у не відведені для цього місця та влаштовувати стихійні звалища.

11.9.    Використовувати не за призначенням контейнери для збору сміття та твердих побутових відходів.

11.10.  Забруднювати, самовільно змінювати межі прибережної смуги водних об’єктів при виконанні будівельних та ремонтних робіт.

11.11.  Залишати автотранспортні засоби, механізми на внутрішньо квартальних проїздах, що заважає проїзду спеціальних машин швидкої допомоги, пожежної, прибиральної та аварійної техніки, а також влаштовувати постійні стоянки службового, приватного, вантажного і пасажирського транспорту на при будинкових територіях, прилеглих територіях до гаражів, автостоянок, тощо.

11.12.  Розпалювати багаття, спалювати сміття, листя, гілки та відходи виробництва тощо.

11.13.  Кидати сміття, недопалки, папір, тару, тощо на вулицях, площах, парках, інших громадських місцях, а також спалювати сміття у контейнерах і урнах.

11.14.  Самовільно встановлювати точки торгівлі з лотків, автомобілів, причепів, столиків, візків у не відведених для цього місцях та без наявності відповідного дозволу.

11.15.  Витрушувати одяг, білизну, ковдри тощо виливати рідину, кидати предмети з балконів, лоджій, вікон та сходів будинку.

11.16.  Самовільне підключення до електромережі зовнішнього освітлення та споживання електроенергії без приладів обліку, пошкодження приладів обліку, розукомплектовування та пошкодження об’єктів зовнішнього освітлення, створення перешкод при виконанні робіт, пов’язаних з обслуговуванням об’єктів зовнішнього освітлення, порушення правил охорони електромереж зовнішнього освітлення.

  1. Здійснення контролю за виконанням Правил.

Контроль за виконанням даних Правил покласти на Комунальне Підприємство „Сторожинецьке житлово-комунальне господарство” та постійну комісію з питань  агропромислового комплексу , земельних відносин, охорони довкілля  та раціонального використання  природних ресурсів.

  1. Відповідальність громадян та юридичних осіб за порушення Правил.

За порушення правил благоустрою території міста Сторожинець, порушники несуть відповідальність передбачену Кодексом України про адміністративні правопорушення.

 

Секретар міської ради                                                          І.М.Порайко

Джерело: Сторожинецька міська рада

Категорія: Інформація Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ