ДПІ: податковий календар, витрати до вартості ліцензії

ДПІ

Державна податкова інспекція у Сторожинецькому районі нагадує підприємцям та бухгалтерам про своєчасне надходження платежів до бюджету.

29 липня (середа) закінчується термін сплати:

  • авансового внеску з податку на нерухоме майно юридичними особами за II квартал 2015 року;
  • авансового внеску з транспортного податку юридичними особами за II квартал 2015 року.

30 липня (четвер) закінчується термін сплати:

  • податку на додану вартість за червень 2015 року;
  • авансових внесків з податку на прибуток за липень 2015 року;
  • акцизного податку за червень 2015 року;
  • плати за землю за червень 2015 року;
  • військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу, за червень 2015 року;
  • єдиного податку платниками 4 групи за II квартал 2015 року;
  • податку на доходи фізичних осіб роботодавцями, які нарахували, але не виплатили своїм найманим працівникам заробітну плату за червень 2015 року;
  • збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ за червень 2015 року.

31 липня (п’ятниця) останній день сплати:

  • податку на доходи фізичних осіб громадянами за результатами річного декларування доходів за 2014 рік.

Примітка: Державна податкова інспекція у Сторожинецькому районі повідомляє, що відповідно до статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації.

Піклуючись про рівномірне наповнення дохідної частини бюджетів, про своєчасне надходження платежів до бюджету, зобов’язання по податках слід сплатити у перші дні цього періоду, не чекаючи його останнього дня.

Як правильно заповнювати платіжні документи (наказ № 609)

Як правильно заповнювати платіжні документи (наказ № 609)

ДПІ у Сторожинецькому районі нагадує, що Наказом Міністерства доходів і зборів України від 22.10.2013р. № 609 затверджено Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати податків, зборів, митних платежів, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, єдиного внеску, повернення помилково або надміру зарахованих коштів.

Платникам слід пам’ятати, що у разі сплати бюджетних платежів у полі № 3 „Призначення платежу” вказується один з власних реквізитів платника податку, який перераховує платіж, а саме:

  • код ЄДРПОУ платника податку (у разі здійснення юридичною особою сплати за відокремлений підрозділ друкується код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, за який здійснюється така сплата);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізособи або серія та номер паспорта громадянина України (у разі відмови від реєстраційного номера).

Під час заповнення полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками. Тож будь-який пробіл (наприклад, між “;” та “ЄСВ”) може трактуватися як заповнення з порушенням (п. 8 Порядку). В такому разі документ на переказ приймається до виконання, але при цьому гроші автоматично зараховуються в якості сплати податків, зборів, єдиного внеску (код 101), незалежно від коду, зазначеного в платіжці.

Правильним заповненням буде такий варіант: у разі сплати підприємством (код ЄДРПОУ 12345678) грошового зобов’язання з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за липень 2015 року в згаданому полі треба зазначити:

*;101;12345678;Єдиний внесок із зарплати за липень 2015 р.. Перераховуються повністю;;;

Про новації податкового законодавства під час «Гарячої лінії»

Про новації податкового законодавства під час «Гарячої лінії»

Днями  в ДПІ у Сторожинецькому районі було проведено  черговий сеанс телефонного зв»язку «гаряча лінія» з заступником начальника ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Хмелюк Людмилою Іванівною на тему: «Новації податкового законодавства, що стосуються оподаткування юридичних осіб та електронного адміністрування ПДВ.».

Під час сеансу телефонного зв»язку «гаряча лінія» платники запитували про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів  України щодо податкової реформи, в частині змін для юридичних осіб.

Також, запитання були щодо механізму застосування РРО у 2015 році.

На всі запитання платників були надані вичерпні відповіді.

Заповнення платіжного доручення при перерахуванні на електронний рахунок

Заповнення платіжного доручення при перерахуванні коштів з власного поточного рахунка на відкритий електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ

ДПІ у Сторожинецькому р-ні ГУ ДФС у Чернівецькій області, нагадує платникам ПДВ, що згідно з пунктом 5 Порядку електронного адмініструванняПДВ, затвердженого постановою КМ України від 16.10.2014 року № 569, електронні рахунки відкриваються Казначейством платникам податку автоматично на підставі реєстру платників податку, який ДФС після присвоєння особі індивідуального податкового номера платника ПДВ надсилає Казначейству.

Казначейство відповідно до вимог статті 69 Податкового кодексу України надсилає ДФС повідомлення про відкриття електронного рахунка платника податку не пізніше наступного робочого дня з дня його відкриття.

Заповнення реквізитів отримувача у платіжних дорученнях у разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у системі електронного адміністрування податку на додану вартість здійснюється таким чином:

  • у полі «Отримувач» вказується назва платника;
  • у полі «Код» проставляється код за ЄДРПОУ платника;
  • у полі «Банк отримувача» пишеться «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;
  • у полі «Код банку» заповнюється «899998»;
  • у полі «№ рахунку» вказується номер рахунку, вказаний в електронному повідомленні, а у разі ненадходження — отриманий в Центрі обслуговування платників територіальних органів ДФС за основним місцем обліку.

Крім того, слід відзначити, що поле «Призначення платежу» такого платіжного доручення необхідно заповнювати згідно з вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, викладених у додатку 8 до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої Постановою Національного банку України №22  від 21.01.2004 року.

https://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/print-205143.html

Як отримати реєстраційний номер платника податків?

Як отримати реєстраційний номер платника податків?

ДПІ у Сторожинецькому районі інформує, що усі фізичні особи – платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру у порядку, визначеному наказом Міндоходів України від 10.12.2013 року № 779 «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників».

Фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася Облікова картка фізичної особи – платника податків та яка не включена до Державного реєстру, зобов’язана особисто або через уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу Облікову картку за формою № 1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу.

Облікові картки фізичних осіб віком до шістнадцяти років або неповнолітніх осіб, які ще не отримали паспорта, подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника) (п. 5 розд. VII  Положення №779 ).

Документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, надається протягом п’яти робочих днів з дня звернення фізичної особи, її законного представника або уповноваженої особи до контролюючого органу за місцем проживання фізичної особи, або за місцем отримання доходів, або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування.

Необхідно зазначити, що фізичні особи – громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, можуть звернутися за документом, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, до будь-якого контролюючого органу, незалежно від реєстрації їх місця проживання чи перебування або відсутності такої реєстрації.

Отримати реєстраційний номер платника податків можна в Центрі обслуговування платників у Сторожинецькому районі, який працює за адресою: м. Сторожинець, вул.. Лопуляка,8, 1-поверх, вікно 1, тел. для довідок: 2-17-09 та 2-24-11. Час прийому відвідувачів у ЦОП: понеділок, середа, п’ятниця з 9:00 до 18:00, вівторок, четверг з 9:00 до 20:00, субота з 9:00 до 16:00.

https://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/print-204924.html

Особливості поповнення електронного рахунку ПДВ для платників спецрежиму

Особливості поповнення електронного рахунку ПДВ для платників спецрежиму

Механізм відкриття та закриття рахунків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість визначений Порядком електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 569 (далі – Порядок № 569).

Згідно із п. 23 Порядку № 569 якщо платником податку, який застосовує спеціальний режим оподаткування у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, за результатами звітного періоду задекларовано суми податку, які підлягають сплаті до бюджету та/або на його спеціальний рахунок, кошти з електронного рахунка перераховуються до бюджету, а після розрахунку в повному обсязі з бюджетом – на спеціальний рахунок такого платника.

Відповідно до п. 209.2 ст. 209 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) згідно із спеціальним режимом оподаткування сума податку на додану вартість, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів/послуг, не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається в розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, за рахунок яких сформовано податковий кредит, а за наявності залишку такої суми податку – для інших виробничих цілей.

Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 р. № 11 (далі – Порядок № 11). Зокрема, пунктом 4 Порядку № 11 визначено, що сума податку на додану вартість, що акумулюється на спеціальному рахунку, не підлягає вилученню до державного бюджету і використовується сільськогосподарським підприємством відповідно до пункту 209.2 статті 209 ПКУ. Для сільськогосподарських товаровиробників під виробничими цілями слід вважати витрати, що безпосередньо пов’язані з веденням діяльності у сфері сільського господарства.

При нецільовому використанні суми податку на додану вартість сільськогосподарське підприємство несе відповідальність відповідно до законодавства.

Отже, суми ПДВ, які обліковуються на спеціальному рахунку сільськогосподарського підприємства, можуть бути використані сільськогосподарським підприємством виключно в порядку, визначеному п. 209.2 ст. 209 ПКУ, та не можуть бути перераховані на поповнення електронного рахунку (таке перерахування буде вважатися нецільовим використанням коштів).

Щодо подання Податкового розрахунку (форма №1-ДФ)

Щодо подання Податкового розрахунку (форма №1-ДФ)

Головне управління ДФС у Чернівецькій області нагадує податковим агентам щодо подання до контролюючого органу Податкового розрахунку (форма №1-ДФ). Податкові агенти  подають податковий розрахунок  суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, а також суми утриманого з них податку (форму №1-ДФ), лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку протягом звітного періоду.

Податковий розрахунок подається до контролюючих органів за  місцезнаходженням податкового агента – юридичної особи чи її відокремлених підрозділів або до контролюючого органу за податковою адресою  фізичної особи – податкового агента. У разі якщо відокремлені підрозділи юридичної особи   не уповноважені нараховувати, утримувати і сплачувати податок до бюджету, форма №1-ДФ у вигляді окремої порції за такий підрозділ подає юридична особа до ДПІ за своїм  місцезнаходженням та надсилає копію такого Розрахунку до ДПІ за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу в установленому порядку.

Також нагадаємо, що податковий розрахунок №1-ДФ  подається окремо за кожний квартал протягом 40 – календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу (за ІІ квартал  2015 року – останній день подання розрахунку 10 серпня). Окремий податковий розрахунок за календарний рік  не подається.

 Звертаємо Вашу увагу на те, що форма № 1ДФ  подається в один із таких способів: – засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо використання ЕЦП відповідальної особи податкового агента в порядку, визначеному законодавством;

  •  на паперовому носії разом з електронною формою на електронному носії інформації;
  •  на паперовому носії, якщо кількість рядків у податковому розрахунку не перевищує десяти.

Звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій

Звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій

Головне управління ДФС у Чернівецькій області  звертає увагу, що з 1 липня 2015 року набрав  чинності     Закон України від 14.05.15 №420, яким  внесено зміни до статті 266 Податкового кодексу України  щодо  звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій.

Зокрема, Законом визначено, що об’єкти нерухомості, які перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для  забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких  здійснюють діяльність засновані такими  релігійними організаціями  добродійні заклади  (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність, звільняються від оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 Також рекомендовано органам місцевого самоврядування у місячний термін з дня опублікування цього  Закону  переглянути рішення  щодо встановлення на 2015 рік  податку на майно  (в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки)  для об’єктів нерухомості,що перебувають у власності релігійних організацій.

Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку

Наказом Міністерства Фінансів України від 19.06.2015р. № 578, відповідно до пункту 295.9 статті 295 та пункту 296.9 статті 296 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України та Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року N 375, затверджено:

Накази Міністерства фінансів України від 21 грудня 2011 року N 1688 “Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2011 року за N 1533/20271;  від 07 листопада 2012 року N 1159 “Про внесення змін до форм податкових декларацій платника єдиного податку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 21 грудня 2011 року N 1688”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28 листопада 2012 року за N 1998/22310; від 30 грудня 2013 року N 864 “Про затвердження форми Податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 22 січня 2014 року за N 133/24910 – втратили чинність.

Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07 липня 2015 р. за N 799/27244, , зазначаємо, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Про затвердження форм книг обліку доходів і витрат

Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення

Наказом Міністерства Фінансів України від 19.06.2015 р. № 579, відповідно до підпунктів 296.1.1 та 296.1.2 пункту 296.1 статті 296 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України та Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року N 375

Затверджено:

  • форму книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість);
  • порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість;
  • форму книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість);
  • порядок ведення книги обліку доходів і витрат для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.

Наказ Міністерства фінансів України від 15 грудня 2011 року N 1637 “Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2011 року за N 1534/20272 2 – втратив чинність,.

Втой же час, книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість) та книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість), зареєстровані до набрання чинності цим наказом, діють до їх закінчення.

Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07 липня 2015 р. за N 800/27245, зазначаємо, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Щодо включення підприємцем до витрат вартості ліцензії

Щодо включення підприємцем до витрат вартості ліцензії

Законом України від 1 червня 2000 року N 1775-III “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” визначено види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, порядок їх ліцензування, встановлено державний контроль у сфері ліцензування, відповідальність суб’єктів господарювання та органів ліцензування за порушення законодавства у сфері ліцензування.

Відповідно до норм статті 42 глави IV Господарського кодексу України підприємництво – це безпосередня самостійна, систематична на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється статтею 177 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Так, відповідно до підпункту 177.2 статті 177 Кодексу об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Пунктом 177.4 ст. 177 Кодексу визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, до яких належать:

  • витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат;
  • витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, які включають витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на оплату за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування згідно з нормами цього розділу);
  • обов’язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, які надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством, внески платника податку на обов’язкове страхування життя або здоров’я працівників у випадках, передбачених законодавством;
  • суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом;
  • інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов’язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в підпунктах 177.4.1 – 177.4.3 цього пункту, до яких відносяться витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв’язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Отже, зазначений перелік витрат не містить витрати на придбання ліцензій на здійснення господарської діяльності.

Враховуючи зазначене, фізичні особи – підприємці, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування, не мають права відносити до витрат суму платежу, сплачену за придбання ліцензії на здійснення певного виду господарської діяльності.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ