Децентралізація. 4 громади в Сторожинецькому районі

Децентралізація

Сьогодні, 28.07.15 р.,  на сесії Чернівецької обласної ради було схвалено доопрацьований проект Перспективного плану формування територій громад Чернівецької області.

Перспективним планом в Сторожинецькому районі запропоновано здійснити поділ на 4 громади з такими центрами:

  • м. Сторожинець;
  • с. Чудей;
  • с. Стара Жадова;
  • с. Великий Кучурів.

“Оскільки об’єднання добровільне, то обласна рада буде йти назустріч бажанню громад, – коментує депутат обласної ради Коржан Володимир Миколайович. – Зараз було затверджено попередній проект об’єднання громад згідно поданих перспективних планів. Через рік-два буде видно, який розподіл ефективний. Адже для того, щоб бути ефективними, громаді потрібно мати розвинуту інфраструктуру: пожежників, медичні заклади, міліцію тощо.”

“Треба зрозуміти, що план є перспективним. Чітко та ясно була внесена пропозиція – на наступних сесіях можуть вноситися зміни та корективи до меж та складу об’єднаних громад. Це зроблено для того, щоб громади рухалися вперед. – коментує депутат обласної ради Федорович Франц Карлович. – Тобто по Сторожинецькому району можуть вноситися пропозиції щодо інших центрів і розподіл на громади може коректуватися по ходу надходження пропозицій від цих громад.

Сьогодні ніхто не може дати критерій і механізм сказати механізм самодостатньої громади. Таких питань виникає дуже багато. Потрібно врахувати пропозиції громад згідно тих рішень і дати можливість громадам вносити рішення щодо переформатування центрів та вносити рішення на користь жителів. Зараз методика не передбачає мінімальну та максимальну чисельність громад.  Це буде залежати від їхніх рішень. З 26 сільських рад – 24 надали свої рішення щодо об’єднання.

Згідно рішень Сторожинецької міської ради, попередньо на об’єднання з містом дали згоду села Буденець, Чудей, Стара Красношора, Заболоття, Нові Бросківці, Панка та Ропча.

Зараз методика не передбачає мінімальну та максимальну чисельність громад?

Попередньо Сторожинецька громада буде складатися з сіл Буденець, Заболоття, Нові Бросківці, Панка, Ропча. До складу громади також хочуть увійти села Стара Красношора та Банилів-Підгірний. Бобівці і Костинці також внесли пропозицію, що хочуть йти до Сторожинецької громади.

Обособлено стоїть Красноїльська громада. Вони поки що самі і не ввійшли до як до об’єднаних громад, так і до перспективних центрів. Стара Красношора внесла пропозицію що хоче до Сторожинецької громади, але вони не можуть туди входити, оскільки ці населені пункти не мають спільних меж.

До Чудейської громади попередньо мають входити села Їжівці, Верхні та Нижні Петрівці, Нова Красношора.

Великокучурівська громада буде включати села Годилів, Великий Кучурів, Тисівці, Снячів. Ця громада найбільше опрацьована та сформована.

Село Стара Жадова попередньо об’єднає навкруг себе Комарівці, Зруб-Комарівці, Дібрівку, Косованку.

В перспективному плані буде ще дуже багато коректування і змін. Можливо, в Сторожинецькому районі надалі може бути і 5 і 6 самостійних громад. Тут ми повинні враховувати інтереси жителів громади, потрібно враховувати інтереси жителів, щоб їм було на користь. В законодавстві є дуже багато прогалин, над якими ще треба працювати.”

Серед цих рішень обособлено стоїть рішення Старої Красношори щодо об’єднання з Сторожинцем. Голова Старокрасношорської сільської ради Луптович Віктор Юзефович прокоментув, чому була саме така пропозиція об’єднання:

“На загальних зборах села, коли в перспективному плані було в межах району дві громади (Сторожинецька та Красноїльська), ми вирішили приєднатися до Сторожинецької громади. Стара Красношора межує по адміністративних межах з Баниловом-Підгірним, а він мав входити до Сторожинецької громади, на зборах села було вирішено приєднатися саме до Сторожинця, а не до Красноїльська. На це було багато причин, зокрема історичних та культурних. Надалі плануємо проводити ще збори громади для обговорення цього питання. Зараз жителі села схиляються до приєднання до Чудею.”

Категорія: Важливо Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ