“Хто йшов в депутати по 202 округу? Трійка лідерів” Частина друга

Трійка лідерів мажоритарників 202 округу передбачувана і прогнозована. Їх шляхи переплетені ще задовго до виборів.

Головною інтригою було питання – хто ж переможе? Адже переможцем може бути лише один.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Андрій Маковей за багатьма прогнозами входив до трійки фаворитів передвиборної гонки і мав шанси на перемогу, та було багато але… Перш за все чутки, які ширились по 202 округу про те, що кандидат Іван Рибак перекупив деякі осередки «Батьківщини» на свою користь (типу серед партій голосували за «Батьківщину», а серед кандидатів за Рибака).

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Чутки чи ні – не знаю, але в мінус ця технологія точно зіграла.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Прискіпливість виборців – сам кандидат Андрій Маковей подобався, але не подобалось те, що він від «Батьківщини». Або навпаки серед партій за «Батьківщину», а серед мажоритарників не за нього…

Якщо інформаційне поле округу почав опрацьовувати найпершим і продовжував це робити потужно і систематично до самого останнього дня кампанії (друковані видання районів, інтернет-видання, теле- і радіопередачі, навіть погодився на інтерв’ю з питаннями від виборців), то робота на полях з виборцями реально відставала.

Кандидат проводив зустрічі з виборцями, був присутній на багатьох заходах районного рівня округу, вів перемовини з людьми, які мають авторитет у своїх районах про підтримку. І це був плюс.

Але залишилось багато неохоплених територій, які мали б пропрацювати агітатори за методикою від дверей до дверей, з рук у руки – саме цього не вистачало…

Непідтверджені і нечесні чутки про певні порушення у веденні бізнесу. Недолугі і спростовані у юридичному полі звинувачення у підкупі виборців. До всього в «день тиші» став жертвою брудного піару – масова СМС-атака із відвертою брехнею (для довідки – кандидат Андрій Маковей не є пастором жодної з церков і точно не належить до Свідків Єгови, для яких будь-яка участь у політиці під забороною).

Попри все у Андрія Маковея як політика є майбутнє. На місцевих виборах він спокійно може знову зайти до обласної ради.

Відкритим залишається питання амбіцій – ким бачить себе сам Андрій Маковей – депутатом, заступником голови чи головою Чернівецької обласної ради…

До того ж у Андрія Маковея гарні стосунки з переможцем виборів Максимом Заремським (в минулому підприємець Маковей підтримував і допомагав громадському активісту Заремському популяризувати спорт і ЗСЖ на Буковині). Є і цілі по розбудові на Буковині потужних бізнес-проектів із залученням іноземних інвестицій.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

П’ять років не такий вже й довгий термін. До того ж є більш невтішні прогнози…

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Його можна використати собі на користь і при такій умові мандат народного депутата видається вже не таким недосяжним.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Іван Рибак поки що діючий народний депутат 202 округу. Кандидат у депутати, який має свій неповторний стиль ведення передвиборчої кампанії.

Спочатку працює на полях – знайомі і близькі люди, представники органів місцевого самоврядування і виконавчої влади, підприємці і люди, що мають авторитет у своїх районах…

А за два тижні до виборів посилено «атакує» інформаційний простір і проводить потужну агітацію на місцях. Так звані «точкові удари у вразливі місця» дають свої плоди на виборчому полі.

Плюс «демонізація» образу кандидата – “всесильний рішала”, у якого “все розраховано і схвачено”, “саме він порішає для районів округу”, “дістане кошти”, “виб’є там, де інший не зможе” тощо.

Навіть інформація, подана у жанрі чорного піару про те, що кандидат використовує не свої, а державні кошти, з яких живиться на “відкатах”, фінансових махінаціях і платі за голосування не грав тільки проти, але і за.

“Вміє вкрасти для себе, зможе вкрасти і для нас” – приблизно таку тезу висловлювали частина виборців, які читали поширену антиагітацію на кандидата.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Для довідки – в Україні людина визнається винною у порушенні закону після проведеного слідства, судового процесу і рішенням суду.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Продовження «демонізації» було і у веденні кандидатом передвиборчої кампанії – він розумний і хитрий майстер багатоходовок. Технологія проти кандидата Маковея – перекупити частину осередків «Батьківщини» на свою користь, технологія проти Заремського – залишити Маковея у грі, щоб той грав проти Заремського. І запустити групку технічних кандидатів, щоб розсіяти голоси. Та багато інших тактико-стратегічних ходів дійсних і приписуваних…

Я достеменно не можу стверджувати, які ходи були технологіями команди Івана Рибака, а які лише роздутими і перебільшеними чутками.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Але впевнений у пунктах, які зіграли проти.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Асоціація із старою владою, БПП і екс-Президентом України Петром Порошенком. Хоч як кандидат Рибак не дистанціювався від них, але часу щоб дистанціюватися повністю було замало.

І знову брудна технологія на основі цього – масове СМС із текстом “Підтримуєш Порошенка, голосуй за Івана Рибака”. Суперечливе питання – дистанціювання – зіграло в плюс чи все ж краще було залишитись васалом Екс-президента…

Невиконані обіцянки. Якщо поширенням чорного піару про корупцію і незаконне збагачення в наших реаліях людей не зачепиш, то невиконання обіцяного реально убиває твій рейтинг.

Дуже багато людей жалілися на обіцяне і невиконане кандидатом в депутати, депутатом і знову кандидатом в депутати Іваном Рибаком…

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Багато хто списав Івана Рибака з політичної арени після програшу.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Моя думка – це помилково. Ми ще почуємо його і про нього. Не одразу, через певний значний період часу, але неодмінно почуємо. Політика, бізнес чи щось інше і рівень всього цього туманний.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Максим Заремський – кандидат у депутати, переможець дострокових парламентських виборів 2019 року по 202 округу, депутат-мажоритарник 202 округу з осені 2019 року. Представник хвилі Зе, яка переможною лавиною стрімко пройшла Україною. Від президентських виборів і до парламентських.

І далі йде від парламентських до місцевих виборів (питання для майбутнього допису згасне чи збереже свою силу).

Попри всю антиагітацію і чорний піар – звинувачення у недосвідченості, некомпетентності і невмінні висловлювати свою думку, бачення за ним впливових буковинських бізнес-груп, котрі смикатимуть за нитки і керуватимуть «маріонеткою Заремським», брудна полива про нетрадиційну сексуальну орієнтацію – він виграв.

Навіть апеляції про те, що виграв не кандидат, а бренд Президента Володимира Зеленського і непідтверджені чутки про реванш команди регіоналів і екс-регіоналів, які зробили і вибори, і перемогу – Максим Заремський виграв депутатський мандат по 202 округу.

Насправді про кандидата Максима Заремського окрім негативу є багато позитивної інформації – громадський діяч, популяризатор спорту і здорового способу життя, ініціатор спортивних активностей, фітнес-проекту і спортивної спільноти.

Має досвід депутатства на місцевому рівні (депутат Берегометської сільської ради) і керівних посад у виконавчій владі (керівник відділів у Кіцманській РДА і Чернівецькій ОДА).

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Але ні негатив, ні позитив з минулого тепер не мають ніякого значення.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Є лише робота у ВРУ і робота на 202 окрузі депутата Максима Заремського протягом його каденції.

Чи виросте, чи втратить, чи буде стабільним рейтинг “хвилі Зе” у народного депутата Максима Заремського є його козир – 202 округ.

І саме від того, як він себе на ньому проявить – буде працювати для його розвитку і процвітання, боротиметься і відстоюватиме його у складних питаннях, залучатиме дотації, інвестиції і вливання, сприятиме розвитку бізнесу і підприємництва, дбатиме про соціальну сферу, освіту, культуру і медицину – залежить можливість обрання його народним депутатом на другий термін.

Опоненти Президента Зеленського і його команди пророкують їм провали і падіння рейтингу, дострокові вибори і Майдан.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Але зазначу – банально, все у їхніх руках.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Справдити очікування виборців або перевести їх у пусті обіцянки. Працювати на благо своїх округів і України в цілому або впасти у «шкурняки, відкати і договорняки».

Вміло тримати і відповідати на удари опонентів або перетворитись на «хлопчиків для биття».

Все це питання вибору особисто кожного депутата і команди в цілому, після якого знову настане вибір народу, але то вже зовсім інша історія.

Максим Пансик

Першу частину аналітики від автора ви можете почитати тут:

Категорія: Важливо Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ