Рятувальники ліквідували гніздо з осами у Сторожинецькому ДНЗ “Сонечко”

Вчора, 6 серпня 2019 року, о 15:24 год. на пульт зв’язку ДПРЧ-12 надійшло повідомлення від завідуючої господарством ДНЗ “Сонечко” у Сторожинці про те, що неодноразово дітей кусали оси в дитячому павільйоні.

На місце події було направлено черговий караул ДПРЧ-12. По прибуттю було встановлено, що під дерев’яним павільйоном знаходиться гніздо з осами. Особовим складом ДПРЧ-12 в індивідуальних засобах захисту органів дихання та зору було витягнуто гніздо з осами.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Сторожинецькі рятувальники попереджають про небезпеку укусів бджоли та оси.

Останнім часом збільшилась кількість людей, які звертаються за медичною допомогою після укусу бджоли або оси, так що ця проблема сьогодні дуже актуальна.

Хоча підвищена чутливість до осиної та бджолиної отрути зустрічається у одного із 250 чоловік, летальних випадків від укусів бджіл або ос утричі більше, ніж від укусів змій.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Для здорової людини укус комахи безпечний, але є категорія людей, яким слід уникати нападу ос. Це, в першу чергу, алергіки і астматики.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Отрута оси на деяких людей діє як найсильніший алерген. Має значення і місце укусу.

Якщо він потрапив в область грудної клітини, живота, а також в голову, наслідки можуть бути більш важкими, ніж при укусі в ногу або руку. Дуже небезпечні укуси в область ротової порожнини.

Це може відбутися якщо ви відкусили, наприклад, яблуко або шматочок кавуна, на якому сиділа оса. Такий укус часто призводить до набряку дихальних шляхів і смерті від задухи.

Бджоли нападають на людину виключно в цілях самозахисту. Потерпілому необхідно витягти з рани жало, щоб менше отрути потрапило у кров.

На відміну від бджіл, оси жало у рані не залишають і після нападу не вмирають. Найбільш небезпечні укуси шершнів і джмелів – представників найбільшого роду ос. Вони боляче жалять, а їх отрута – сильний алерген. До того ж під час укусу самка комахи відкладає під шкіру людини личинку, яка викликає запалення.

[solid3 color=”orange” width=”100%”]

Як захистити себе від укусів бджіл, ос?

У період підвищеної агресивності комах необхідно уникати користування парфумами з сильним запахом. Бджолам подобаються яскраві кольори, а також квітчастий візерунок. Осам подобаються гнилі фрукти, солодкі страви і напої.

Не допускайте, щоб вдома псувались продукти, відро для сміття завжди тримайте закритим. Якщо поблизу з’явились бджоли або оси.

Уникайте різких рухів – предмет, який повільно рухається, непомітний для комах і не провокує їх.

Не ходіть босоніж або у відкритому взутті по траві, будьте пильні біля кущів, які квітнуть. Перед тим як понюхати букет, переконайтесь, що на квітах немає комах.

Приваблює ос і бджіл різкий запах поту і квіткова косметика. Щоб не подразнювати комах, намагайтесь пахнути літом нейтрально.

Вікна вдома відчиняйте з заходом сонця, коли всі бджоли і оси повернулись до своїх гнізд.

[solid3 color=”orange” width=”100%”]

Перша допомога при укусі бджоли, оси.

В першу чергу постарайтесь вилучити отруту із ранки, видалити бджолине жало, щоб менше отрути попало в кров, потім охолодіть ужалене місце, прикладіть примочку з розчином солі або соди (десертна ложка на півсклянки води).

Навколо ранки можна нанести гормональну мазь або антигістамінний гель. Прийміть антигістамінний засіб, а також глюконат кальцію (по одній таблетці чотири рази на день).

Якщо в укушеного розвивається набряк лицевих тканин, бронхоспазм, прискорюється серцебиття, з’являються судоми, біль у попереку, суглобах, області серця, слід негайно викликати карету швидкої допомоги.

[solid3 color=”orange” width=”100%”]

Категорія: Події
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ