Пільги тепер монетизовані, а субсидії можна позбутися за борги

Управління праці та соціального захисту населення Сторожинецької РДА повідомляє, що з 1 жовтня 2019 року діє новий механізм фінансування житлових субсидій та виплати пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

Що змінилося у сфері пільг з 1 жовтня?

Відповідно до постанови КМУ від 17 квітня 2019 №373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» з 1 жовтня 2019 року внесено зміни у нарахування пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Відтак з початку жовтня пільги на оплату житлово-комунальних послуг монетизовані.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Монетизація пільг буде проводитись і нараховуватись двома методами: 

  1. грошова безготівкова форма – здійснюється шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ “Ощадбанк”;
  2. грошова готівкова форма – здійснюється шляхом перерахування структурним підрозділом з питань соціального захисту населення коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”.  

Суму пільги розраховуватимуть виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом. Також на неї впливатимуть ціни та тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування відповідно до постанови КМУ № 409.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Новий механізм виплати пільг передбачає, що гроші передаватимуться людям (пільговикам), а не підприємствам-надавачам послуг.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій і дозволить заощаджувати кошти економному споживанні комунальних послуг.

Слід зауважити, що ті пільговики, які перейдуть на грошову готівкову форму оплати пільг, повинні уважно слідкувати за оплатою комунальних послуг, щоб не виникало заборгованості більш ніж 340 грн.,

Якщо виникне така заборгованість, то в наступному місяці такого пільговика буде автоматично переведено на грошову безготівкову форму оплати.

Що змінилося у сфері субсидій з 1 жовтня?

Новий порядок виплати субсидій спрямований полегшити життя людей на місцях.

Тепер одержувач субсидії зможе самостійно обирати, куди перераховуватимуться кошти: один із уповноважених банків чи виплатні об’єкти “Укрпошти” (каси у відділеннях чи доставка поштарем до дому).

Раніше “Ощадбанк” був єдиною установою, куди перераховувалися субсидії. Тепер одержувач грошової допомоги може обрати любий інший банк, який знаходиться на території Сторожинецького району (для зміни банку потрібно подати відповідну заяву до органу соціального захисту).

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Тим, кому призначено безготівкову форму допомоги, а це ті домогосподарства, які мають борги за комунальні послуги, отримуватимуть субсидію виключно через Ощадбанк.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Чи потрібно щось робити для отримання субсидії за новими правилами?

Більшості отримувачам субсидій, яким допомогу було перепризначено за підсумками попереднього опалювального сезону, субсидія буде перерахована автоматично.

Окремо звертаємо увагу, що внутрішньо переміщеним особам, орендарям житлового приміщення, а також домогосподарствам, яким було призначено субсидію на фактично проживаючих, і які у травні поточного року не звернулися до управлінь соцзахисту – потрібно зробити це зараз!

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Час для звернення – фактично до 15 грудня (тобто не пізніше, ніж за 2 місяці з початку опалювального сезону, за винятком окремих життєвих ситуацій).

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Домогосподарствам, які за підсумками попереднього опалювального сезону отримали відмову у продовженні програми субсидій через борги, пропонується декілька варіантів:

  1. звернутися до підприємства-надавача послуг із проханням провести реструктуризацію боргу (особливо актуально у випадку значної заборгованості);
  2. погасити заборгованість перед надавачем послуг і звернутися за субсидією (актуально у випадках невеликої заборгованості);
  3. у виключних випадках, коли у людини немає можливості ліквідувати заборгованість, але є гостра потреба у субсидії – вона може звернутися до спеціальної комісії при місцевих органах влади, яка, у випадку обґрунтованої позиції, може призначити субсидію.

Механізми звернення за субсидіями/пільгами на житлово-комунальні послуги

1. Заява на призначення субсидії: хто її має подавати?

Заява та декларація на призначення субсидії подається уповноваженою на це особою сім’ї (домогосподарства), яка звертається за призначенням субсидії вперше.

Отримувачам, яким у травні субсидію було призначено на новий період – 2019-2020 роки – на цей опалювальний сезон її розмір розрахують автоматично, беручи до уваги доходи І-ІІ кварталів 2019 року.

Для тих, хто вийшов на пенсію в 2019 році – замість доходів за два квартали можна врахувати пенсію за серпень.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Але є певні категорії громадян, яким для перепризначення житлової субсидії слід повторно подати Заяву та Декларацією про доходи.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Передусім це ті отримувачі, чиї справи розглядала Комісія, а також орендарі житла, внутрішньо переміщені особи та ті домогосподарства, в яких з жовтня 2018 року відбулися зміни у складі сім’ї.

Повторно з документами необхідно буде звернутися також сім’ям, яким субсидію було призначено на фактично проживаючих в помешканні осіб, та сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати.

Це стосується і тих сімей та домогосподарств, де є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який декларуються доходи.

2. Дані про членів сім’ї – не забуваємо вказати всіх

Декларація про доходи подається щодо зареєстрованих та членів сімей всіх осіб із складу домогосподарства не залежно від місця проживання, які досягли 14-річного віку. Тобто, навіть у разі, якщо члени сім’ї (чоловіка, дружини, неповнолітні діти) проживають в іншому місці, інформацію щодо них все одно слід вказувати у декларації. А відносно тих, хто зареєстрований за адресою домогосподарства, але там не проживає, слід вказати «не проживає» у графі «примітки».

3. Про зміни – повідомляємо вчасно!

Якщо під час отримання житлової субсидії у вас змінився склад сім’ї, склад зареєстрованих у житловому приміщенні, набір житлово-комунальних послуг, з’явився транспортний засіб з датою випуску до 5 років, було придбано майно, товари або сплачено послуги на суму понад 50 тисяч гривень – слід повідомити про це орган, що призначив вам субсидію. І зробити це протягом 30 календарних днів – не пізніше!

4. Стежимо, щоб не було заборгованості

Якщо загальна сума заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг перевищить 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 гривень) – субсидію призначено не буде.

Заборгованість слід сплатити або укласти договір про її реструктуризацію, а якщо ви з нею не згодні – оскаржити у судовому порядку.

Але навіть за наявності боргу субсидія може бути призначена рішенням комісії у виняткових випадках з урахуванням конкретних обставин, що склалися – з цього та інших питань вас проконсультують у місцевому управлінні соціального захисту населення.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Зміни, внесені постановою КМУ № 878 від 20 жовтня 2019 року (Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848):

  1. Надано можливість призначення житлової субсидії дитячим будинкам сімейного типу на понаднормову форму життя.
  2. Під час призначення житлової субсидії не враховуються доходи одного з подружжя , якщо обом більше 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу, у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.
  3. Субсидія військовослужбовцям призначатиметься без отримання інформації про сплату ними єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  4. За наявності причепа, з дати випуску якого минуло менше 5 років, домогосподарство матиме право на субсидію.

Джерело: Управління праці та соціального захисту населення Сторожинецької РДА

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ