Здорові очі — запорука успішного навчання

Офтальмолог

В Україні кожен третій, хто закінчує школу — короткозорий (тобто добре бачить поблизу і погано — вдалину). У початкових класах кількість короткозорих учнів — 5-8%. Що сприяє тому, що 1/3 дітей після школи погано бачить вдалину?

Існує думка, що короткозорість — це наша плата за цивілізацію. Переважання розумової праці над фізичною, малорухомий спосіб життя, ріст зорового навантаження (комп’ютери, телевізори, гаджети), несприятливі санітарно-гігієнічні умови, незбалансоване харчування, велика кількість супутніх захворювань ( в Україні тільки 5-7% дітей закінчують школу здоровими) — все це призводить до того, що розвивається короткозорість. Також має значення і спадковий чинник.

Короткозорість, або міопія (від грецького myo – мружитись) часто проявляється тим, що пацієнти примружуються, щоб краще бачити вдалину.Переважає так звана осьова міопія — розтягнення очного яблука. При значному збільшенні об’єму ока можуть розвинутись серйозні ускладнення: крововиливи, дистрофія і відшарування сітківки (світлосприймаючий апарат). Це значно знижує гостроту зору і призводить до інвалідизації хворих.

У дитячій практиці однією з найчастіших причин сліпоти є висока ускладнена міопія. Останнього часу спостерігається тенденція до збільшення частоти міопії у дошкільнят, що пов’язано з раннім навчанням дітей грамоті, поширенням різноманітних гаджетів,  які різко збільшують навантаження на зір.

Скоро початок навчального року. Потурбуйтесь про те, щоб обстежити зорову систему ваших дітей  і, при потребі, вчасно її скорегувати. За статистикою, недосконала будова оптичного апарату ока зустрічається у 75% населення. У таких людей діагностують короткозорість, далекозорість, астигматизм. Якщо ці стани вчасно не кореговані (окуляри, контактні лінзи), то вони зумовлюють зниження зору, утруднюють вибір професії, нерідко спричинюють інвалідність по зору.

Шановні батьки! Подбайте про здоров’я очей ваших дітей, обстежте їх у офтальмолога.

Рудковська Оксана Дмитрівна,
офтальмолог, кандидат медичних наук.

Категорія: Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ