"Слуга" Мазурашу штампує власні законопроєкти аж "гай шумить". Щоправда, жодного з них Рада не підтримала

МАРАЗМ КРЄПЧАЛ…

Народний депутат з Чернівецької області Георгій Мазурашу за три роки роботи подав найбільше законопроєктів серед депутатів у Верховній Раді. З понад 450 законодавчих ініціатив, співавтором яких є Мазурашу, проголосували за 54. З особистих законопроєктів нардепа не підтримали жоден.

Згідно з дослідженням громадянської мережі ОПОРА, рік тому Мазурашу за кількістю ініційованих проєктів перебував на шостому місці серед усіх депутатів. Тоді на його рахунку було 200 ініціатив. Однак за останній рік він долучився до написання 255 проєктів законів. Про це пише Суспільне.

Інфографіка ОПОРИ про нардепів, які зареєстрували найбільше законопроєктів
Інфографіка ОПОРИ про нардепів, які зареєстрували найбільше законопроєктів. Oporaua.org

Водночас у топ-10 переліку депутатів, чиї ініціативи підтримують, Мазурашу немає.

Інфографіка ОПОРИ про нардепів, чиї ініціативи підтримують найбільше
Інфографіка ОПОРИ про нардепів, чиї ініціативи підтримують найбільше. Графіка: oporaua.org

У коментарі Суспільному Мазурашу сказав, що оцінює ініціативи колег та ставить підпис під законопроєктами, які підтримує.

Впродовж останнього року нардеп у співавторстві ініціював змінити текст гімну України. Президент Зеленський говорив, що навіть у разі ухвалення документа парламентом, він його не підпише. Цей законопроєкт не дійшов до розгляду в Раді.

Серед найбільш обговорюваних ініціатив — захист так званого “традиційного інституту сім’ї”, коли нардеп пропонував штрафувати за пропаганду гомосексуалізму. Уповноважена з прав людини Людмила Денисова, яка тоді обіймала цю посаду, засудила законодавчу ініціативу, оскільки вона є дискримінаційною та порушує Конституцію України.

Ще один законопроєкт авторства Мазурашу зареєстрований, але не розглянутий у ВР — про обмежений продаж алкоголю. Нардеп пропонував продавати спиртні напої та тютюн виключно в спеціалізованих магазинах.

Також Мазурашу пропонував дозволити виїжджати під час війни всім працюючим чоловікам, за винятком певних обставин. Наразі ініціатива на розгляді профільного комітету.

Аналітик громадянської мережі “Опора” Анатолій Бондарчук розповідає, що у такий спосіб нардеп може показувати, що цікавиться проблемами звичайних людей, виборців.

“Чи може бути велика кількість законопроєктів показникам ефективності депутатів — дискусійне питання. На мою думку, показником ефективності може бути кількість ухвалених законопроєктів, які приносять користь суспільству. Можна пропрацювати над меншою кількістю, але пропрацювати якісно”, — каже Бондарчук.

Оцінку своїй роботі як депутата Мазурашу не дає — каже, це мають виборці.

“Я дію в межах своїх повноважень і можливостей, заморочуватися тим, що якісь ініціативи не доходять до розгляду сесійної зали або ухвалення, ну тоді я б взагалі не працював чи що? Це вже не від мене залежить. Я роблю те, що залежить від мене”, — каже Мазурашу.

Серед прийнятих законопроєктів, у співавторстві яких є Мазурашу, — зміни до Закону України “Про фізичну культуру і спорт” щодо спорту ветеранів України та щодо діяльності Національної лабораторії антидопінгового контролю. Також зміни до деяких законів України щодо сприяння розвитку фізичної культури і спорту.

Мазурашу — депутат зі “Слуги народу” від 203-го округу з центром у Новоселиці. Член Комітету з питань молоді і спорту. Обраний народним депутатом у 2019 році.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ