Як грітимемося взимку: у теплокомуненерго розповіли про підготовку Чернівців до опалювального сезону

Посадовці стверджують, що підготовка міста до зими – на фінішній прямій і вчасному та безперебійному початку опалювального сезону може загрожувати лише російська агресія.

Перший заступник міського голови Василь Зазуляк та директор комунального підприємства «Чернівцітеплокомуненерго» Ігор Ніколенко розповіли сьогодні, 21 вересня, як міська влада готує Чернівці до нового опалювального сезону.

Так, зі слів Василя Зазуляка, підготовка відбувається за планом. Стан готовності мереж, котелень та обладнання – на рівні 95%.

«З упевненістю можу сказати, і керівник теплокомуненерго це підтвердить, до початку опалювального сезону ми будемо готові на 100%. Немає питань щодо готовності теплокомуненерго забезпечити населення теплом у повному обсязі. Проте, залишається питання забезпечення підприємства газом та електроенергією для сталого теплопостачання. А це вже компетенція не нашої комунальної установи, і навіть не міської ради. Це проблема загальноукраїнського масштабу. Останніми тижнями ворог завдав чимало ударів по критичній інфраструктурі України. Сподіваємося, що нашому місту не доведеться подібне пережити», – каже заступник міського голови.

Готують котли на твердому паливі

Водночас за словами Василя Зазуляка, місто готує для резерву котельні на твердому паливі. Щоправда, таких у Чернівцях небагато. Наразі працюють над тим, аби законтрактувати тверде паливо і забезпечити місто його запасами.

Також запроваджується проєкт, який передбачатиме, паралельно з опалюванням газом, можливість опалювати приміщення лікарень, садочків та інших установ соціальної сфери дровами за рахунок облаштування додаткових твердопаливних котлів. В разі потреби такі приміщення можна буде використовувати, як пункти обігріву людей.

В населення залишаються великі борги за тепло

«Але разом з тим закликаю населення та суб’єкти господарювання готуватися належним чином до прийдешньої зими. Не хочу вдаватися до панічних настроїв, проте наголошую на тому, що потрібно бути готовим до різних сценаріїв проходження опалювального сезону. Адже у нас триває війна», – заявив Василь Зазуляк.

Крім того, заступник міського голови зазначив, що в місті зросли борги абонентів перед підприємством. У зв’язку з цим він закликав людей сплачувати за послугу, проявити свідомість та зробити власний внесок у те, щоби чернівчани разом з усіма українцями стійко пройшли прийдешній опалювальний сезон.

Підприємство витрачатиме менше енергоносіїв

Своєю чергою, директор комунального підприємства «Чернівцітеплокомуненерго» Ігор Ніколенко розповів, що цього міжопалювального періоду перед підприємством стояло завдання не лише підготувати відповідне обладнання для проходження опалювального сезону, але й зменшити витрати енергоносіїв: електроенергії, газопостачання та води.

Зокрема, для реалізації енергоефективності частково замінили насосне обладнання, придбавши 29 насосних станцій. 26 із них уже змонтовані. Крім того, замінили 1,5 км мереж, а також провели ізоляцію повітряних трубопроводів. Це призведе до зменшення втрати теплової енергії, а значить і дозволить споживати менше газу.

«Підприємство на завершальній стадії готовності. Залишилися незначні роботи, які ми маємо виконати. Вже підписаний договір із газопостачальною компанією, в якому вартість тарифу за газ залишиться на рівні минулого року. Тарифи на тепло, відповідно до умов законодавства, також залишаються на рівні минулого року», – заявив очільник комунального підприємства.

Тарифи для населення залишаться незмінними

Водночас Ігор Ніколенко зазначив, що тарифи, які діяли торік, були затверджені ще у 2018 році. Тож станом на сьогодні вони є економічно необґрунтовані.

Попри те, що населення Чернівців, через збройну агресію рф проти України значно збільшилося, очільник теплокомуненерго заявляє, що за міжопалювальний сезон у місті не було нових під’єднань до тепломережі. А отже, нових споживачів не з’явилося.

Тому підприємство вироблятиме теплову енергію в тій же кількості, що й минулими роками. Але в першу чергу, кількість виробленого тепла залежатиме від температури зовнішнього середовища.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ