Що таке договір купівлі-продажу нерухомості та як він правильно оформлюється

Оформлення угод із нерухомістю потребує оперування певними документами, і основним серед них є договір купівлі продажу нерухомості. Без нього неможливо придбати квартиру або будинок. Якщо вас цікавлять актуальні варіанти, які наразі пропонуються на ринку нерухомості, то знайти їх у широкому асортименті можна на сайті агенції з нерухомості LaVida. Проте оформлення такого важливого документу потребує максимальної уваги та хоча б загальної обізнаності зі сторони майбутнього власника житла. Звичайно, у цьому випадку найкращим рішенням буде звернення до профільного фахівця – нотаріуса. Уникнути проблем і недомовок у процесі купівлі житла можна на першому ж етапі укладання договору, тому це відіграє надзвичайно важливу роль і цьому потрібно приділити максимум уваги.

ByH27-UknAWcYiWUtjIWND7UCbQK_EsNWr4cYF3oyr29Z7F-uZNgQ3EU9k-7eWGN7RT1sHjZ5sYWgW93n3f_DM2QIeRzAOMv3mGyMk3oG24VnbE0r8A3-2HXEmcF5IE6AvT2BqYHaOpWA3aEX1lTsw

Що представляє собою документ

Попередній договір купівлі продажу нерухомості – це документ, у якому детально прописуються всі пункти прав і обов’язків двох чи більше сторін, які укладають угоду. Зокрема, продавець оформляє майно на покупця, а покупець у свою чергу виплачує вартість нерухомості, зазначену в документі. У цьому випадку сторонами можуть виступати як фізичні, так і юридичні особи.

Процедура з оформлення такого документу є досить складною і може стати причиною значних клопотів для обох сторін – учасників угоди. Щоб цього не було, слід ознайомитися з основними правилами та вимогами до укладання типового відповідного договору.

Після безпосереднього укладання документу також необхідною є реєстрація договору купівлі продажу нерухомості. Лише після цього повноваження всіх сторін остаточно набувають чинності.

Як має укладатися договір купівлі-продажу житла

5FTMHY2lm6vnc-AhO4UaIm36995uk-5Di2ZNUXKsTVS_-hDrmT5QZWpb0-_B3hH711pcDjoYewCpxST6HaaDBo1dVnquhheLSrjGSI10PGSQC-7hxbIaajyCDtT79M_SLRDTiUhXZa-YpZKL8sAAtQ

Першим кроком є визначення того, яка форма договору купівлі продажу нерухомості підходить у конкретному випадку. Як зазначено у статті 657 Цивільного кодексу України, укладання договору повинно відбуватися виключно у письмовій формі, а також потребує нотаріального засвідчення. Виключенням є придбання такого житла, яке перебуває у податковій заставі. В іншому випадку документ вважається недійсним.

Щоб документ був засвідчений нотаріусом, покупцеві потрібно спочатку оплатити відповідну послугу, а також сплатити податок з доходів фізичних осіб у бюджет держави. Потрібно детально перевірити, щоб у договорі була зазначена необхідна інформація:

  • вказані максимально точні дані квартири, що продається (її адреса, територія, кількість кімнат, загальна площа приміщення, поверх тощо);
  • прописана вартість житла, що купується;
  • вказано затверджений розмір платежів та варіанти їхньої виплати;
  • прописана міра відповідальності учасників договору у разі невиконання будь-яких пунктів чи пред’явлення претензій;
  • дата укладання договору.

З юридичної точки зору у цьому документі обов’язковими є такі пункти, як предмет договору, вартість квартири та перелік осіб, які мають право користування житлом після його купівлі.

Задача покупця під час оформлення договору купівлі-продажу – ретельно вивчити всі дані та перевірити їх на правильність, а також переконатися, що в ньому містяться всі необхідні дані. Зокрема, мають бути вказані реквізити сторін, особи, які мають право проживання на території квартири, а також документи продавця, що підтверджують право володіння нерухомим об’єктом.

Категорія: Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ