Космічний апарат НАСА OSIRIS-REx побив рекорд за найбільшим зразком астероїда

Коли планувалася місія OSIRIS-REx до астероїда Бенну, команда мала на меті зібрати щонайменше 60 грамів матеріалу. Це було необхідною умовою для успішної місії. Як повідомляє IFLscience, схоже, що OSIRIS-REx подвоїв свій успіх, привізши додому 121,6 грама (4,29 унції) – найбільший зразок позаземного матеріалу з-за меж Місяця.

Повернення TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism) стало справжньою пригодою. Він був скинутий космічним апаратом у пустелі штату Юта, а потім перевезений до Космічного центру імені Джонсона НАСА. Там, у спеціальній чистій кімнаті, його почали відкривати. Мета полягала в тому, щоб уберегти його від будь-якого можливого земного забруднення.

У жовтні було вилучено велику каністру і знайдено каміння та пил загальною вагою 70,3 грама (2,48 унції). Команда ще навіть не дісталася до TAGSAM… і не змогла. Дві застібки в системі не зрушили з місця. Тож команді довелося придумати геніальний спосіб і нові інструменти, щоб дістатися до зразків, не вносячи забруднення всередину. Минулого місяця їм це вдалося, і нарешті повний зразок був доступний.

Було оголошено, що матеріал Бенну буде упаковано в контейнери і передано дослідникам для вивчення. Наукові установи з усього світу матимуть доступ до матеріалу, привезеного цією надзвичайною місією, і багато дослідників вже будують свої плани щодо дорогоцінного вантажу.

“Ми будемо передавати їх вручну. Або я, або мій колега поїдемо і заберемо їх з Космічного центру імені Джонсона”, – розповіла IFLScience професор Сара Рассел, член команди з аналізу зразків OSIRIS-REx в Музеї природознавства в Лондоні. “Але Космічний центр імені Джонсона також із задоволенням надішле їх кур’єром. Насправді нам довелося це відрепетирувати. Все в цій місії дуже добре відрепетирували”.

Після того, як він потрапить до рук науковців, його проаналізують і порівняють з метеоритами та зразками, зібраними японськими місіями “Хаябуса” і “Хаябуса-2” з астероїдів Ітокава та Рюгу відповідно.

“Першим зразком, який ми отримаємо, буде невеликий пухирець з крихітними шматочками порошку, з якого ми візьмемо шматочки і проскануємо їх на комп’ютерному томографі, щоб вивчити їх структуру і отримати уявлення про їх склад”, – сказав професор Рассел.

“Потім ми помістимо його в електронний мікроскоп, який дозволить нам скласти карту елементів. Таким чином, ми побачимо, які елементи містяться в ньому, і це скаже нам, на які мінерали ми дивимося. Ми проведемо рентгенівську дифракцію, яка дозволить вивчити кристалічну структуру. Все це дасть нам уявлення про те, що це за об’єкт”.

Каталог того, що можуть запросити науковці, буде доступний за кілька місяців. Але 70 відсотків зразків буде збережено для майбутнього аналізу. Це схоже на 60 відсотків, які були збережені з “Хаябуса-2”, коли він повернувся зі зразками астероїда Рюґу у 2020 році.

Джерело: sundries.com.ua

Джерело: NNews

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ