Вчені розкрили ключові шляхи розвитку глаукоми

Глаукома залишається провідною причиною сліпоти у літніх людей, проте ефективного лікування для запобігання втраті зору поки що не існує. У новому дослідженні вчені зі США виявили ключові гени та біологічні процеси, які беруть участь у розвитку глаукоми. Це відкриття може змінити терапевтичні підходи та забезпечити ефективну профілактику сліпоти.

WordPressDashboard

Біологічні механізми розвитку глаукоми досі вивчені слабо, тому вчені прагнули проаналізувати всі доступні на даний момент дослідження, щоб простежити вплив генетики та інших шляхів у патогенезі хвороби. Висновки їхнього мета-аналізу опубліковано на сайті Массачусетського госпіталю зору та слуху.

Аналіз вказав на сотні генів та їх розташування в хромосомі, які можуть підвищувати ризики глаукоми та брати участь у розвитку хвороби незалежно від показників внутрішньоочного тиску. Підвищений внутрішньоочний тиск є найбільш яскравою ознакою глаукоми, проте деякі пацієнти з цим діагнозом мають нормальний внутрішньоочний тиск, але все одно втрачають зір у міру прогресування хвороби.

Додатково вони ідентифікували певні типи клітин та біологічні процеси, які також впливають на механізм розвитку глаукоми. Наприклад, у деяких клітинах, серед яких фібробласти, астроцити та олігодендроцити, порушення регуляції генів впливало на дегенерацію зорового нерва.

«Наша робота дозволяє по-новому поглянути на механізм розвитку глаукоми, щоб створювати більш ефективні методи лікування», — заявила автор роботи Айєлле Серге. Як одна зі стратегій лікування розглядається вплив на нові клітинні шляхи для підтримки функції зору. У разі успіху таких експериментів у майбутньому лікарі отримають інструмент для профілактики сліпоти мільйонів людей.

Джерело: Cikavosti

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ