Знайдено “слабкі місця” вірусу Епштейн-Барр

Проти вірусу Епштейна-Барр (EBV) не існує вакцини або ліків – але так буде не завжди. Нові дослідження виявили деякі вразливі місця вірусу, що відкриває двері до можливості цілеспрямованого лікування.

Ви, ймовірно, інфіковані вірусом імунодефіциту людини. Він надзвичайно поширений у людській популяції, за оцінками, інфіковано близько 95% з нас, проте більшість людей ніколи не знають, що вони інфіковані. Однак, коли він вирішує підняти голову, він асоціюється з деякими досить неприємними захворюваннями, включаючи мононуклеоз (іноді званий залозистою лихоманкою), розсіяний склероз і деякі види раку.

Багато зусиль було докладено до розробки вакцини проти ВЕБ, але на сьогоднішній день її не існує, і ми також не маємо жодного специфічного лікування від цього вірусу.

Незважаючи на те, наскільки він поширений і наскільки серйозними можуть бути його наслідки, EBV був відкритий лише в 1964 році доктором Ентоні Епштейном, який нещодавно помер у віці 102 років, і його тодішньою аспіранткою Івонн Барр. На той час це було революційним відкриттям – до цього жодного вірусу, що викликає рак, не було виявлено. З того часу ми дізналися про інші віруси, такі як вірус папіломи людини (ВПЛ), проти якого навіть існує дуже ефективна вакцина. Однак ВЕБ досі вперто не піддається лікуванню.

Завдяки новому дослідженню це може змінитися. Дослідники з Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID) вивчили білок під назвою gp42, який EBV використовує для інфікування В-клітин, типу білих кров’яних клітин, в яких вірус може цілком щасливо перебувати до кінця життя людини.

Команда розробила два моноклональні антитіла, націлені на gp42, під назвою A10 та 4C12. Мета полягає в тому, щоб зупинити зв’язування білка з В-клітинами або його злиття з ними, запобігаючи потраплянню вірусу всередину.

Рентгенівська кристалографія показала, що ці два антитіла взаємодіють з двома різними ділянками білка gp42. Щоб дослідити, як це може вплинути на інфекцію ВЕБ, команда провела експерименти на мишах, використовуючи A10, 4C12 та кілька інших антитіл. A10 виявився найкращим: він майже повністю блокував інфекцію, і в жодної з пролікованих мишей не розвинулася лімфома, один з видів раку, пов’язаних з ВЕБ.

Хоча поки що дослідження обмежувалися мишами, результати є багатообіцяючими. Якщо подальші дослідження покажуть подібний ефект у людей, A10 може стати перспективним профілактичним засобом для людей, які ще не інфіковані ВЕБ. Він також може змінити правила гри для людей з ослабленою імунною системою, наприклад, через хворобу або операцію з трансплантації. Ці люди піддаються особливому ризику важких захворювань, спричинених ВЕБ, які можуть навіть призвести до летального результату.

Визначивши слабкі місця в білку gp42, вчені тепер можуть перейти до розробки вакцин, які генерують антитіла до однієї або обох ділянок, надаючи імунній системі людини можливість створити власну відповідь проти цієї повсюдної загрози.

Джерело: NNews

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ