ДПІ: майже 65 млн. гривень найдійшло до бюджету

ДПІ

З метою підвищення рівня обізнаності платників з останніми новаціями податкового законодавства та діяльністю Державної фіскальної служби днями в ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області було проведено зустріч в.о. начальника ДПІ у Сторожинецькому районі Василя Курчака з платниками податків району та представниками місцевих засобів масової інформації.

Звертаючись до усіх присутніх посадовець зазначив, що за 8 місяців 2015 року податковою інспекцією мобілізовано до бюджетів усіх рівнів податків та платежів на суму більш ніж 64,7 мільйона гривень, додатково до планових показників надійшло 10,1 мільйона гривень. До загального фонду державного бюджету сплачено майже 25,1 мільйонів гривень податків та зборів, близько 39,6 мільйона гривень спрямовано до місцевого бюджету.

Крім того керівник інспекції зазначив, що при завданні у сумі 5,6 мільйона гривень, бізнес-активом Сторожинеччини забезпечено надходження податку на додану вартість у сумі 7,7 мільйона гривень.

Також, на зустрічі розглядались новації податкового законодавства, питання єдиного соціального внеску, електронне адміністрування ПДВ, використання РРО та ін.
«Слід зазначити, що збільшення обсягу надходжень досягнуто за рахунок своєчасних та вагомих внесків до бюджетів усіх рівнів сумлінними платниками податків. Показово, що відрахування в бюджет від громадян та бізнесу району покращилися завдяки дотриманню високого рівня надання адміністративних послуг Центром обслуговування платників, який функціонує при ДПІ у Сторожинецькому районі» – зауважив Василь Васильович.

У ході зустрічі представники бізнесу та присутні на зустрічі ЗМІ отримали відповіді на поставлені керівництву ДПІ запитання та проконсультувались по назрілих проблемах.

На завершення зустрічі очільник інспекції подякував присутнім за увагу та акцентував, що зустрічі податківців з представниками бізнесу та їхня співпраця спрямовані на підтримку розвитку підприємництва в країні і стабільне економічне зростання.

Іноземний дохід – як оподатковувати?

Іноземний дохід – як оподатковувати?

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома платників, що відповідно до пункту 164.3 статті 164 розділу IV Податкового кодексу України (далі за текстом – ПКУ) при визначенні бази оподаткування враховуються всі доходи платника податку, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формах.

Згідно із п. 164.4 ст. 164 ПКУ під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Враховуючи вищевикладене, базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб для доходів, які отримані платником податку в іноземній валюті, є ці доходи, що перераховані у гривню за валютним курсом Національного банку України, який діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів.

Розпочати власну справу можна навіть у 16 років

Розпочати власну справу можна навіть у 16 років

Бути незалежним фінансово – це прекрасно, адже це свідчить про справжню зрілість людини. Нерідко молоді люди вважають себе достатньо незалежними, не замислюючись над тим, що перебувають на повному утриманні батьків. Приклади розвинутих країн та успішних людей свідчать, що у підлітковому віці не лише можна, а й варто працювати. Це дисциплінує, підвищує власну самооцінку, дає можливість спробувати себе у різних галузях. Крім того, можна допомогти і своїм рідним, адже, якщо молода людина вважає себе дорослою, то повинна подбати і про сім’ю.

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує, що відповідно до ч. 3 ст. 35 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ), повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і яка бажає займатися підприємницькою діяльністю. За наявності письмової згоди на це батьків (усиновлювачів), піклувальника або органу опіки та піклування така особа може бути зареєстрована як підприємець.

У цьому разі фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту державної реєстрації її як підприємця. Повна цивільна дієздатність, надана фізичній особі, поширюється на усі цивільні права та обов’язки (ч.4 ст.35 ЦКУ).

Державна фіскальна служба пропонує кожному, хто відчуває у собі підприємницький хист, без проблем розпочати власну справу – навіть у 16. Запрошуємо молодих людей поповнити ряди успішних підприємців нашого міста та району.

Порядок розрахунку лікарняних та декретних виплат працівникам

Оновлено порядок розрахунку лікарняних та декретних виплат працівникам

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області нагадує платникам податків, що 04.07.2015 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р. № 439 згідно з якою оновлено порядок розрахунку лікарняних та декретних виплат працівникам.

Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на яку нарахований ЄСВ / або обов’язкові страхові внески, на кількість календарних днів зайнятості (вважається період перебування працівника у трудових відносинах, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими договорами, проходження служби, здійснення підприємницької або іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності) в такому розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин (в даному випадку слід розуміти тимчасову непрацездатність (перебування працівника «на лікарняному»), відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, відпустка без збереження заробітної плати).

Сума страхових виплат та оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється шляхом множення суми денної виплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

При цьому сума денної виплати встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачена законодавством.

Оподаткування нерухомого майна в 2015 році

Оподаткування нерухомого майна в 2015 році

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області  доводить до відома платників, що у 2015 році платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податок нараховується фіскальними органами за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) за 2014 рік у такому порядку:

  • у період з 1 січня по 31 березня 2014 року – із житлової площі;
  • з 1 квітня по 31 грудня 2014 року – із загальної площі об’єктів житлової нерухомості.

До 1 липня 2015 року фізичній особі надсилається податкове повідомлення-рішення про сплату податку, який необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, а платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку та сплачують авансовими внесками до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом.

Порядок сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки визначено статтею 266 Податкового кодексу України.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення.

В ЦОПі - індивідуальний підхід до кожного відвідувача

В ЦОПі – індивідуальний підхід до кожного відвідувача

Центр обслуговування платників ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області надає широкий спектр безкоштовних послуг для своїх відвідувачів. Серед них, приймання податкової звітності, видача ідентифікаційного номеру, отримання різноманітних довідок тощо. Також, для зручності відвідувачів налаштовано безкоштовний доступ до мережі Інтернету через Wi-Fi.

З метою ефективної оцінки якості надання послуг у Центрі постійно проводиться письмове анкетування, до якого залучає консультант-модератор.

В залі очікування забезпечено трансляцію актуальної інформації на TV-моніторі та стендах.

Так, за січень – серпень 2015 року загалом надано 29 520 різноманітних послуг.
Громадяни та суб’єкти господарювання, завітавши до податкової інспекції, мають змогу проконсультуватись з необхідних питань із кваліфікованими спеціалістами.

Час прийому відвідувачів у ЦОП: понеділок, середа, п’ятниця з 9-00 до 18-00, вівторок, четвер з 9-00 до 20-00, субота з 9-00 до 16-00.

Чекаємо Вас за адресою: м. Сторожинець, вул. Лопуляка, 8.

Зросла мінімальна зарплата - розмір ЄСВ становить 478,17 гривень

Зросла мінімальна зарплата – розмір ЄСВ становить 478,17 гривень

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома платників, що для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та для підприємців на загальній системі оподаткування (в місяцях, в яких був отриманий оподатковуваний дохід) з 1 вересня 2015 року мінімальний розмір єдиного внеску  становитиме 478,17 грн. (1378 * 34,7 %)

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску з 1 вересня 2015 року становитиме  23426,00 грн.

Як відомо, відповідно до Закону України від 19.09.2015 року № 174 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» змінено розмір мінімальної заробітної плати та розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

З 1 вересня 2015 року мінімальна заробітна плата  становить 1378 гривень, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб становить 1378 гривень.

Термін сплати грошового зобов’язання визначеного у податковому повідомленні

ДФС Буковини: про термін сплати грошового зобов’язання (основного платежу, штрафу), визначеного у податковому повідомленні – рішенні

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє про те, що контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення, якщо сума грошового зобов’язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 Податкового кодексу України (крім декларування товарів, передбаченого для громадян) або якщо за результатами перевірки контролюючим органом встановлено факт:

  • невідповідності суми бюджетного відшкодування сумі, заявленій у податковій декларації;
  • завищення розміру задекларованого від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток або від’ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованої платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу;
  • заниження або завищення суми податкових зобов’язань, заявленої у податковій декларації, або суми податкового кредиту, заявленої у податковій декларації з податку на додану вартість, крім випадків, коли зазначене заниження або завищення враховано при винесенні інших податкових повідомлень-рішень за результатами перевірки.

Такий порядок встановлено пунктом 58.1 статті 58 Податкового кодексу України.

Згідно з пунктом 57.3 статті 57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов’язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 – 54.3.6 п. 54.3 статті 54 Податкового кодексу України, платник податків зобов’язаний сплатити нараховану суму грошового зобов’язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов’язання платник податків зобов’язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Якщо платник авансових внесків отримає прибуток/збиток

ДФС Буковини: якщо платник авансових внесків з податку на прибуток підприємств не отримає прибуток або отримає збиток

Головне управління ДФС у Чернівецькій області інформує, платник податку на прибуток підприємств, який сплачує авансові внески з цього податку та за підсумками трьох кварталів 2015 року не отримає прибуток або отримає збиток, має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за три квартали 2015 року та не сплачувати авансові внески з грудня 2015 року та січня – травня 2016 року.

Так, згідно з абзацом дев’ятим пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України, платник податку на прибуток, який за підсумками першого кварталу (півріччя, трьох кварталів) звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за перший квартал (півріччя, трьох кварталів) звітного (податкового) року та не сплачувати авансові внески з податку на прибуток: за підсумками першого кварталу – з червня – грудня звітного (податкового) року та січня – травня наступного звітного (податкового) року; за півріччя – з вересня – грудня звітного (податкового) року та січня – травня наступного звітного (податкового) року; за три квартали – з грудня звітного (податкового) року та січня – травня наступного звітного (податкового) року. Податкові зобов’язання визначаються на підставі поданих податкових декларацій.

Нагадуємо, що Законом України від 17 липня 2015 року № 652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» (далі – Закон № 652), який набрав чинності з 13.08.2015, було внесено зміни до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України.

Статтею 58 Конституції України визначено, що Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Отже, першим звітним (податковим) періодом, за підсумками якого платники податку на прибуток мають право застосувати норми абзацу дев’ятого пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України, є звітний (податковий) період – три квартали 2015 року.

Відповідне питання – відповідь розміщено у підкатегорії 102.21 категорії 102 Бази знань, що знаходиться на сервісі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс»  офіційного веб-порталу ДФС України.

Новий Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків

Про новий Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків банками та іншими фінансовими установами

Державна фіскальна служба України повідомляє про затвердження наказом Міністерства фінансів України від 18.08.2015 №721 Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 04.09.2015 № 1058/27503 (далі – Порядок).

Порядок розроблено з метою приведення у відповідність до Закону України від 21 квітня 2015 року № 344-VIIІ «Про внесення змін до статті 69 Податкового кодексу України щодо спрощення умов ведення бізнесу» та забезпечення реалізації норм статі 69 розділу ІІ Податкового кодексу України.

На офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України цей Порядок розміщено за адресою: https://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/64058.html.

У новій редакції Порядку:

  • передбачено можливість відкриття рахунку банком на підставі інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, отриманої банком відповідно до закону, із зазначенням даних про взяття на облік в контролюючих органах як платника податків;
  • зменшено строк, необхідний для відкриття підприємством рахунку у банку, з двох до одного робочого дня;
  • запроваджено принцип мовчазної згоди у разі недотримання контролюючим органом визначених строків для направлення банку повідомлення про взяття або відмову у взятті рахунка на облік;
  • скасовано обов’язкове роздрукування фінансовими установами та органами ДФС паперових копій електронних повідомлень про відкриття рахунків платникам податків;
  • змінено порядок відправки та формат файлів (пакетів файлів) для обміну інформацією в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку між органами ДФС України та банками і іншими фінансовими установами.

Новий Порядок набирає чинності через два місяці з дня його офіційного опублікування (бюлетень «Офіційний вісник України» від 25.09.2015 № 74).

Також повідомляємо, що з дня набрання чинності цим Порядком Державною фіскальною службою України будуть внесені зміни до функціонуючого програмного забезпечення в частині обміну інформацією в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку між органами ДФС України та банками і іншими фінансовими установами.

У зв’язку з цим протягом двох місяців до набрання чинності новим Порядком банкам необхідно внести зміни до функціонуючого програмного забезпечення, призначеного для обміну документами з ДФС, створення і оброблення документів у форматі, встановленому Порядком, і введення його в експлуатацію з дня набрання чинності новим Порядком.

Додатково інформуємо, що до 25 листопада 2015 року діючим є Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 26.12.2013 № 853 та зареєстрований у Міністерстві юстиції України 21.01.2014 за № 121/24898.

Про розмір витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом

Набрав чинності Наказ про розмір витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію до органів ДФС.

Головне управління ДФС у Чернівецькій області поідомляє,що з 18 серпня 2015 року діють норми Наказу Міністерства фінансів України від 01.07.2015 №611″Про затвердження Розміру фактичних витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, розпорядником якої є органи Державної фіскальної служби України, та Порядку відшкодування цих витрат”. Даним Наказом затверджено розмір витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію до органів ДФС.

З Наказом №611 та додатками до нього можна ознайомитись за посиланням: https://sfs.gov.ua/priymalnya-gromadyan/dostup-do-publichnoi-inform/normativn/64142.html.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ