Хореографічному колективу “Мугурєл” – 25 років

main

Українська національна культура багата і різноманітна. Вона, як відомо, зберігає і накопичує енергію своєї нації. Надзвичайно важливо зберегти для нащадків музичну культуру українців, багату жанрами, стилями, ритмомелодикою.

Кожен регіон має свої особливості пісенної і танцювальної музики, багаті скарби народної творчості зібрані на буковинській землі.

220_162“Танець – це моя душа, моя маленька свобода”, – говорить Пінтеску Олена Іллівна, яка очолює хореографічний колектив “Мугурєл” Верхньопетровецької ЗОШ І-ІІІ ст. №1 Сторожинецького району і саме їй належить ініціатива створення та професійний ріст колективу, в якому займаються понад 60 вихованців.

У 90-х роках гурток відвідували дітки, які зовсім не володіли хореографічною підготовкою. Їх було всього восьмеро, але вони мали велике бажання танцювати. Діти росли, а з ними ріс і колектив, підвищувався рівень майстерності юних танцюристів, збільшувався їх численний склад.

Саме завдячуючи Олені Іллівні, як талановитому хореографу, народний танець, що зародився у глибині віків, утверджується і розвивається сьогодні. Репертуар колективу нараховує понад 14 хореографічних композицій, створений на основі зібраного про звичаї та традиції у старожилів регіону – (українців та румунів), що проживали на території Буковини, а в основу репертуару входять танці, побудовані на колоритному місцевому фольклорі.

Уже давно полюбилися шанувальникам народного танцю і запальний “Гопак” і румунські танці “Коса”, “Арделянка”, “Хора”, “Цереняска”, “Бетраняска”, “Перениця”, “Сирба” та ряд сучасних танців.

"Мугурєл"

2

5

За роки існування колективу є чим пишатися. Завдяки високому творчому потенціалу Олени Іллівни, колектив “Мугурєл” успішно конкурує на Міжнародних, Всеукраїнських, обласних та районних фестивалях і конкурсах. Глядачі високо оцінюють хореографічне мистецтво юних танцюристів. Їх виступи дуже часто супроводжуються вигуками “Браво!”, а безперервні оплески не рідко запрошують виконати танець на біс.

3

6

4

І де б не були наші танцюристи, на яких сценах би не виступали, вони завжди пишаються тим, що через своє мистецтво дають змогу глядачам краще пізнати історію та культуру народного танцю, бо люди, які не знають історію свого села, своїх предків, свого народу не можуть називатися українцями. Прагнення знати своє коріння, рід, походження несе за собою пам’ять, знання, які ми повинні берегти і шанувати.

Нині можна з гордістю сказати, що зразковий хореографічний колектив “Мугурєл” по праву став не тільки візитною карткою Верхньопетрівецької ЗОШ І-ІІІст.№1, а і всього району, та й в області в цілому.

8

7

14 листопада зразковий колектив “Мугурєл” відсвяткував своє 25-річчя. На це дійство зібралось понад 80 випускників. Ділились враженнями, спогадами, сміялись і плакали, поринувшись у дитячі роки. Гостей вітали діючі вихованці колективу – співали, танцювали.

Свою любов до фольклорно-хореографічного мистецтва Олена Іллівна передає своїм вихованцям вже 25 років і саме завдячуючи її таланту, народний танець вдосконалюється та дарує радість поціновувачам цього чудового мистецтва і нині.

Джерело: Сторожинецький ЦДЮТ

Категорія: Культура Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ