Рятувальники виявили два вибухонебезпечних предмети

ДСНС

18 листопада, в Сторожинці, по вул. Садовій, біля озера місцевий мешканець виявив 2 застрілі вибухонебезпечні предмети. Дані предмети становили серйозну небезпеку, оскільки знаходились у бойовому стані та поблизу знахідки розміщенні житлові будинки.

На місце події виїжджали фахівці групи піротехнічних робіт Управління ДСНС України у Чернівецькій області. Піротехніки провели обстеження даної місцевості. Рятувальники вилучили вибухонебезпечні предмети та знешкодили їх у встановленому порядку.

З початку року на території Сторожинецького району виявлено 12 вибухонебезпечних предметів часів минулих світових війни.

Сторожинецький районний відділ Управління ДСНС України у Чернівецькій області нагадує громадянам: при виявлені підозрілого предмету потрібно неухильно дотримуватися правил безпеки. В жодному разі не торкайтеся його. Місце знахідки потрібно обгородити, використовуючи для цього предмети яскравих кольорів. Проте якщо таких немає, можна використати будь-які підручні засоби. Після цього слід відразу зателефонувати до народної служби порятунку 101.

Для того, щоб вирізнити вибухові пристрої з-поміж усіх інших, варто запам’ятати їхні характерні ознаки:

  • предмети є незнайомими або незвичними для цієї обстановки чи території;
  • наявність звуків, що лунають від предмету (цокання годинника, сигнали через певний проміжок часу), миготіння індикаторної лампочки;
  • наявність джерел живлення на механізмі або поряд з ним (батарейки, акумулятори тощо);
  • наявність розтяжки дротів, або дротів, що тягнуться від механізму на велику відстань;
  • предмет може бути підвішений на дереві або залишений на лавці.

Категорично забороняється:

  • торкатися предмету і пересувати його;
  • користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);
  • заливати його рідинами, засипати грунтом або чимось його накривати;
  • торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

При виявленні вибухових пристроїв телефонуйте 101 або 102

Категорія: Події
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ