ДПІ: 81 млн. грн. до бюджету, легалізація трудових відносин

ДПІ

Податковою інспекцією Сторожинеччини за січень-жовтень 2015 року до зведеного бюджету забезпечено збір в сумі 81485,3 тис. грн. Про це повідомив Олександр Григоряк, начальник ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області під час зустрічі з представниками малого та середнього бізнесу.

Олександр Євгенович відмітив, що індикативні показники виконані на 115,9 відсотків: податку на прибуток – 117,1%, податку на додану вартість – 108,1%, рентної плати за використання лісових ресурсів – 123,3 %, єдиний податок – 126,1 %.

До державного бюджету забезпечено збір в сумі 31565,5 тис. грн. або 115,9 % від планових показників.

До місцевих бюджетів забезпечено надходження в сумі 49919,8 тис. грн., доведені завдання виконані на 116,1 відсотка.

Працівники податкової ведуть постійну та наполегливу роботу зі своєчасного та повного надходження платежів до бюджету. У своїй роботі прагнуть підвищити рівень добровільного виконання платниками податків  податкових зобов»язань, досягти того, щоб податки сплачувались з відчуттям  відповідальності – зазначив Олександр Григоряк.

Про легалізацію трудових відносин під час зустрічі

Про легалізацію трудових відносин  під час зустрічі

Фахівці ДПІ у Сторожинецькому районі систематично проводять інформаційно – роз’яснювальну роботу з питань сприяння легалізації «тіньової» зайнятості населення та «тіньової» заробітної плати. Днями, в черговий раз, була проведена зустріч з представниками малого та середнього бізнесу Сторожинеччини, в якій взяв участь перший заступник начальника ДПІ Василь Курчак.

Роботодавців проінформовано про недопустимість та можливі правові наслідки через використання робочої сили з порушенням трудового законодавства, а також громадянам, роз’яснено  важливість для них оформлення трудових відносин належним чином.

Під час зустрічі піднімалося питання своєчасності та повноти сплати заробітної плати найманим працівникам і легалізації трудових відносин між суб’єктами господарювання і працівниками.

Василь Васильович зазначив, що у нинішніх умовах актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

Роботодавці, котрі відмовляються від офіційного працевлаштування своїх працівників, найбільшої шкоди завдають, в першу чергу, робітникам, адже неналежне оформлення трудових відносин позбавляє людей можливості захисту своїх прав та не дає змоги напрацювати стаж, необхідний в майбутньому для призначення пенсії.

Своєчасна й повна сплата податків і платежів, а також забезпечення заробітною платою працівників у розмірі не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

Наприкінці зустрічі було наголошено, що взаємодія базується на принципах прозорості громадянського суспільства.

Сплата ЄСВ підприємцями - спрощенцями

Сплата ЄСВ підприємцями – спрощенцями

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області доводить до відома, що ДФС України листом  від 29 жовтня 2015 року надала роз’яснення щодо граничного терміну сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого за календарний квартал фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування.

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Водночас згідно з підпунктом 2 пункту 6 розділу ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07.05.2015 за № 508/26953, фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. При цьому суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Таким чином, граничний термін сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування – 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

У разі, якщо останній день сплати єдиного внеску припадає на вихідний, святковий день чи інший неробочий день, то останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

Бажаєте зареєструватися підприємцем – жодних проблем

Бажаєте зареєструватися підприємцем –  жодних проблем

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області інформує, що фізична особа, яка зареєструвалася підприємцем, перебуває на обліку в контролюючому органі за місцем реєстрації. Контролюючий орган повинен взяти підприємця на облік у день отримання від державного реєстратора повідомлення про проведення його державної реєстрації та відомостей з реєстраційної картки.

Дані про взяття на облік фізичної особи-підприємця того ж дня передаються до ЄДР із зазначенням дати та номера запису про взяття на облік, найменування та ідентифікаційного коду контролюючого органу, в якому взято на облік.

Відомості, що містяться в ЄДР, є у відкритому доступі на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на визначену дату. З ними можна ознайомитися шляхом перегляду, копіювання та роздрукування. Також цю інформацію можна замовити у державного реєстратора у формі витягу, довідки або виписки.

Новації законодавства про держслужбу

Новації законодавства про держслужбу

Днями в ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області працівників ознайомили з очікуваними новаціями законодавства про держслужбу, які спрямовані максимально наблизити її до європейських зразків.

Наразі розробляється проект нового Закону України «Про державну службу» (за № 2490), до роботи над яким залучені фахівці з різних державних органів як державного, так і регіонального рівня.

Новаціями передбачено запровадження не тільки посад державної служби, а й політичних. По іншому будуть визначатись ранги та категорії посад, висуваються нові вимоги до осіб, які претендують на держслужбу.

Зацікавила присутніх запропонована схема окладів, від якої буде обраховуватися заробітна плата службовців.

Порядок складання звіту про використання коштів на відрядження

Змінився порядок складання звіту про використання коштів на відрядження

ДПІ у Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що 06.11.2015 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 29.09.2015 №841 «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання», що зареєстрований у Міністерстві юстиції України

13.10.2015 за № 1248/27693 (далі – Наказ № 841). Цим наказом затверджено: – нову форму звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт;

– Порядок складання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт. Наказ Міністерства доходів і зборів України від 24.12.2013 №845 «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання» втратив чинність. Наказ №841 опубліковано в «Офіційному віснику України» від 06.11.2015 № 86.

19 листопада – граничний строк сплати єдиного податку

19 листопада – граничний строк сплати єдиного податку за III квартал юридичними та фізичними особами-підприємцями третьої групи

Головне управління ДФС в області нагадує, що юридичні та фізичні особи – підприємці, які працюють на єдиному податку третьої групи, сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного сроку подання податкової декларації за податковий квартал.

Отже, 19 листопада 2015 року є граничним днем сплати єдиного податку юридичними та фізичними особами — підприємцями, віднесеними до третьої групи, за третій квартал.

Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку, визначено статтею 295 Податкового кодексу України.

Хочете скористатися податковою знижкою – подайте декларацію

Хочете скористатися  податковою знижкою – подайте декларацію

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області зазначають, громадяни можуть скористатись податковою знижкою протягом всього календарного року, наступного за звітним, тобто за попередній 2014 рік декларацію про майновий стан і доходи можна подати впродовж 2015 року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання); Витрати, підтверджені платником податку документально, зазначаються платником податку у декларації.

 Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки зазначені в п. 166.3. Податкового Кодексу України

Якщо платник податку до кінця наступного за звітним року не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступні роки не переноситься.

Дохід від продажу нерухомого майна не підлягає оподаткуванню військовим збором

ДФС Буковини: дохід від продажу нерухомого майна не підлягає оподаткуванню військовим збором

Фахівці ГУ ДФС у Чернівецькій області зазначають, що  відповідно до п.п. 1.1 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями платниками військового збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 ПКУ, зокрема фізична особа – резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Підпунктом 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено, що об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого згідно з п.п. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 ПКУ включається частина доходу від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 172 ПКУ.

Ставка збору становить 1,5 відсотка. від об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

Враховуючи викладене, оскільки об’єктом оподаткування військовим збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізичної особи – резидента, до якого включається частина доходу від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 172 ПКУ, то сума такого доходу оподатковується збором за ставкою
1,5 відсотка.

Разом з тим, не є об’єктом оподаткування військовим збором сума доходу, отримана фізичною особою – резидентом від операцій з продажу нерухомого майна відповідно до п. 172.1 ст. 172 ПКУ.

ДФС Буковини радить платникам використовувати електронні сервіси

ДФС Буковини радить платникам використовувати електронні сервіси

Головне управління ДФС Буковини інформує, що на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua) розміщені електронні сервіси, завдяки яким платники податків можуть отримати будь-яку необхідну інформацію.

Для комфортного звітування на веб-порталі розміщені електронні сервіси «Електронна звітність» та «Електронний кабінет платника податків». Завдяки цим сервісам можна сформувати, перевірити та надіслати до ДФС податкову звітність, перевірити розрахунки з бюджетом, дізнатися про терміни сплати податків, а також іншу корисну інформацію.

Також радимо скористатися наступними сервісами ДФС України:

  • «Реєстр платників ПДВ» – щоденно оприлюднює інформацію про реєстрацію платників ПДВ.
  • «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» – допоможе оцінити податкові ризики діяльності з вашим партнером по бізнесу, який можливо не є платником ПДВ, є банкрутом чи відсутній за визначеною в установчих документах адресою та інше.
  • «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (ЗІР) – який допоможе розібратися у податковому та митному законодавстві.
  • «Анульована реєстрація платників ПДВ» – надає можливість отримати інформацію про осіб, позбавлених реєстрації як платників ПДВ за заявою платника податку, з ініціативи контролюючих органів чи за рішенням суду.
  • «Пульс» – платники податків мають можливість цілодобово повідомляти про неправомірні дії або бездіяльність працівників служби.
  • «Декларування on-line» – надає змогу заповнити декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді.
  • «Реєстр страхувальників» – інформація про взяття на облік платника ЄСВ, його реєстраційний номер та клас професійного ризику.

Також на даному веб-порталі розміщено сервіси «Митна статистика», «Акредитований центр сертифікації ключів”, «Електронна митниця», «Адреси масової реєстрації».

Шановні буковинці, скористайтесь можливістю зекономити свій робочий час, кошти та отримати необхідну інформацію за допомогою електронних сервісів ДФС України.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ