З правопорушниками буде працювати психолог

Пенітенціарна служба

У міжнародній практиці попередження злочинності визнано, що позбавлення волі повинно застосовуватися як крайній засіб впливу до небезпечних злочинців, оскільки ізоляція від суспільства нерідко сприяє деградації особистості та втраті соціально-корисних зв’язків. Тому в багатьох країнах донині ведеться пошук альтернатив позбавлення волі.

В Сторожинецькому районі такі види покарань виконуються кримінально-виконавчою інспекцією Сторожинецького району – невід’ємною складовою Державної пенітенціарної служби України.

Кримінально-виконавча інспекція (КВІ) Державної пенітенціарної служби України (ДПтС) Сторожинецького району виконує покарання, не пов’язані з позбавленням волі.

Дані покарання дозволяють залишити засуджену людину у суспільстві і дати їй можливість свідомо довести своє виправлення, не втративши при цьому соціально-корисних та родинних зв’язків.

До колективу КВІ Сторожинецького району належать інспектор, капітан внутрішньої служби Кривко Валентин Дмитрович, старший інспектор, майор внутрішньої служби Єленюк Сергій Ілліч, а очолює інспекцію начальник міжрайонного відділу КВІ ВДПтСУ в Чернівецькій області підполковник внутрішньої служби Василь Степанович Катеринюк.

Пенетенціарна служба

Концепцією Державної цільової програми реформування Державної кримінально-виконавчої служби на період до 2017 року, затвердженою розпорядженням Кабінетом Міністрів України від 26 листопада 2008 року, передбачено заходи, які спрямовані на вдосконалення діяльності кримінально-виконавчої інспекції та створення Служби пробації.

Служба пробації покликана сприяти соціальній реабілітації правопорушників. Це значить, що поряд з так званим поліцейським компонентом, який передбачає систему обмежень та контролю за поведінкою, потрібно впроваджувати компонент соціально-психологічного супроводу та громадського впливу на правопорушників, які за рішенням суду залишені в суспільстві.

На сьогодні територіальні підрозділи кримінально-виконавчої інспекції, в тому числі кримінально-виконавча інспекція Сторожинецького району внаслідок прийняття Закону “Про пробацію” від 5 лютого 2015 року, реформовані в Службу пробації, у зв’язку з чим планується розширити колектив цивільними посадовими одиницями – психологом і двома фахівцями із соціальної роботи.

Нагадаємо, що у ДПтС України вже тривалий час проводиться робота щодо створення передумов для пробації в Україні. Ця робота супроводжується підтримкою національних і міжнародних експертів з питань пробації у рамках міжнародних проектів.

Пробація – це система обов’язків та обмежень, покладених на правопорушника судом, поєднана з соціально-психологічною роботою, із широким залученням державних, громадських, релігійних організацій та окремих громадян (волонтерів).

Завданнями пробації є:

  • підготовка досудових доповідей щодо обвинувачених;
  • здійснення нагляду за засудженими до покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт;
  • особами, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт;
  • особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням;
  • звільненими від відбування покарання вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до трьох років;
  • виконання певних видів покарань, не пов’язаних з позбавленням волі;
  • направлення засуджених до обмеження волі для відбування покарання до виправних центрів;
  • реалізація пробаційних програм стосовно осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням;
  • проведення соціально-виховної роботи із засудженими;
  • здійснення заходів з підготовки осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення;
  • реалізація інших заходів, спрямованих на виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Підставою для застосування пробації під час вирішення питання про застосування до особи пробації суд бере до уваги характер вчиненого кримінального правопорушення та соціально-психологічну характеристику особи обвинуваченого або засудженого, яку готує персонал органу пробації або адміністрація установи виконання покарань.

Суб'єктами пробації є:

  • обвинувачені, стосовно яких органом пробації готується досудова доповідь;
  • особи, засуджені до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт;
  • особи, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт;
  • особи, звільнені від відбування покарання з випробуванням;
  • звільнені від відбування покарання вагітні жінки і жінки, які мають дітей віком до трьох років;
  • особи, засуджені до обмеження волі, які направляються для відбування покарання до виправних центрів;
  • особи, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, стосовно яких вживаються заходи з підготовки їх до звільнення.

Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Категорія: Кримінал
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ