Дорогами долі Марії Савівни Єремійчук. Вечір пам’яті

Літературно-мистецька скарбниця Сторожинеччини повна яскравих зблисків талановитих особистостей. Однією з них є Марія Савівна Єремійчук.

3 серпня 2017 року талановитій буковинській письменниці мало б виповнитися 76 років, а 12 вересня цього ж року всі рідні, близькі, колеги та поціновувачі її таланту будуть відзначати перші роковини смерті нашої землячки.

Марію Савівну часто запрошували на зустрічі у бібліотеки району для живого спілкування. Її книги поповнили фонди бібліотек району, області. Життя письменниці в якійсь мірі є частиною історії повоєнного покоління.

Її дитинство, юність пройшли на мальовничих старобросківецьких пагорбах, сповнених багатьма цікавими життєвими подіями.

Далі було навчання в медичному училищі, по закінченні якого повернулася в рідне село і 35 років незмінно трудилася на нелегкій ниві сільського фельдшера-акушера.

Крім життєвої школи, була ще й літературно-мистецька, в якій формувався талант Марії Савівни, як майстра слова. Вона по-справжньому взялася до літературної творчості у зрілому віці.

Її поезія, проза стали відомі багатьом читачам, вони позначені яскравою майстерністю, оригінальністю, що притаманні авторці. Із-під пера письменниці вийшло 6 збірок.

Марія Савівна за професією була медиком, за покликанням душі – поет. Саме такі відчуття, як любов, доброта, щирість, вміння прощати полоняли душу поетеси. Вона мала талант правдиво розповісти про людину трудівника, доводячи красу справедливого життя людей.

Під час зустрічі всі запрошені мали змогу познайомитись з співавтором письменниці останньої книги “Дорогами долі” Крушніцьким Валерієм Михайловичем, який розповів про співпрацю над збіркою з Марією Савівною, про їхню дружбу, згадавши про цю чудову людину тільки найхороше.

Також до слова був запрошений присутній на заході голова Сторожинецької міської ради Сторожинецької ОТГ Карлійчук Микола Миколайович, який грамотою відзначив діяльність Валерія Михайловича на благо громади та розповів про плідну співпрацю бібліотек, громади та місцевої влади.

Представник сторожинецької письменницької когорти Омелян Столяр, який особисто був знайомий з Марією Савівною та високо цінував її людські і літературні якості, зачитав вірш-присвяту письменниці.

Також свою повагу виразив голова громадської організації розвитку творчості осіб з інвалідністю “Промінь надії” Павло Калинюк та зачитав свої авторські вірші із збірки “Вони не повернуться вже ніколи”, присвячену героям АТО.

Директор бібліотеки Лугина Іванна Григорівна розповіла про тісну дружбу Марії Савівни з бібліотеками району, а працівники районної бібліотеки Бевцик Людмила, Курінна Людмила, Сандуляк Тетяна та Горвасюк Наталя декламували вірші зі збірок талановитої письменниці, під час яких присутні не могли стримувати сліз, адже в поезіях Марії Савівни кожен зміг пережити все те написане, що так близьке було їм самим.

На завершення всі присутні переглянули відео-презентацію “Дорогами долі Марії Єремійчук”, яка містила фото та відео з життя письменниці, її участі у заходах бібліотек Сторожинеччини.

Після заходу рідні та колеги Марії Савівни відвідали могилу письменниці на міському кладовищі.

Категорія: Відео Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ