Помаранчеві “вимогателі” або Про парковки в Сторожинці

Парковки

znak_parkВ місті давно з’явилися люди в помаранчевих або світло-зелених жилетах, які вимагають гроші за те, що ви припаркували своє авто.

Хто такі ці “вимогателі”? За що ми маємо платити? А якщо відмовитись сплачувати за паркування, то що тоді? Давайте спробуємо розібратися.

Ми, як законослухняні громадяни, повинні підкоритися тільки чинному законодавству України. Зокрема в постанові Кабінету Міністрів №1342 від 03.12.2009 р.(https://document.ua/pravila-parkuvannja-transportnih-zasobiv-nor17310.html) вказано, що за паркування транспортного засобу можуть брати гроші в двох визначених місцях.

ПарковкаПерше місце – це “відведені майданчики для паркування” інакше кажучи – частина дороги , а друге місце – “спеціально обладнані майданчики для паркування”, які представляють собою окремо виділену територію для паркування.

Додаємо ще Правила дорожнього руху: знаки 5.38 або 5.39, 7,14 та дорожня розмітка 1.1 – суцільна блакитна смуга на проїжджій частині і на бордюрі, яка відокремлює проїзну частину від пішохідної.

Також в легкодоступному місці має бути розміщена табличка з інформацією щодо правил паркування транспортних засобів, вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування (економічно обґрунтовані  витрати оператора  під  час надання послуг з утримання майданчика для платного паркування).

Місце для парковки має бути обладнане паркувальними автоматами з розрахунку не менше як один автомат на 10 місць. У випадку з спеціально обладнаними майданчиком має бути наявність автоматичних в’їзних та виїзних терміналів (шлагбауми, апарати для сплати вартості стоянки ).

Існують також вимоги до форми паркувальника (спеціальний одяг згідно наказу Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 01.12.2010 р. №429) та посвідчення з фотографією і мокрою печаткою.

Звівши підсумки, отримуємо ось такий мінімальний набір, що вказує на законно діючу та правильно оформлену парковку

А тепер повернемось в  реалії міста Сторожинець і спробуємо побачити всі вище перечислені вимоги до оформлення парковки.

Спеціально обладнаний майданчик для паркування по вул.Чернівецькій за РБНК.

Місця для паркування

Спеціально обладнаний майданчик для паркування. Також по вул. Чернівецькій, напроти будівлі “Укртелекому”.

p_2

Спеціально обладнаний майданчик для паркування біля перехресть вулиць Видинівського та Української.

p_3

Відведений майданчик для паркування на перехресті вул. Б.Хмельницького та вул. Грушевського.

p_4

p_5

Відведений майданчик для паркування по вул. Б.Хмельницького, навпроти Універмагу.

p_6

Відведений майданчик для паркування біля Військкомату по вул. Федьковича.

p_7

Продуктовий ринок, вул. Шевченка. Спеціально обладнаний майданчик для паркування.

p_8

Також по вул. Шевченка, відведений майданчик для паркування за Продовольчим ринком.

p_9

Спеціально обладнаний майданчик для паркування по вул. І. Вільде.

p_10

Спеціально обладнаний майданчик для паркування також по вул. І. Вільще, навпроти Речового ринку.

p_11

Посвідчення паркувальника.

Паркування

В результаті в Сторожинці маємо 10 місць, де з вас будуть вимагати три гривні за годину перебування вашого транспортного засобу. На мою думку, Сторожинецька міська рада не виконала жодної вимоги з облаштування вище зазначених “парковок”.

Також хочу звернути вашу увагу на це розмаїття малюнків з літерою “Р” та цифрами “10, 25, 50”. Я вважаю, що це не є дорожні знаки – це самовільно встановлені малюнки творчого колективу Сторожинецької міської ради. Розпитавши одного з “вимогателів”, виявив цікавий факт – для того щоб не встановлювати паркомати, “паркувальникам” видали на десять “парковок” три мобільних термінала, а решта отримує заздалегідь вибиті чеки.

На запитання, що ви робите коли водії відмовляється оплачувати, відповідь: “Нічого”. Риторичне питання до читачів: ви і надалі будете оплачувати “парковочні пожертви”?

Максим, житель м. Сторожинець.

Прокоментувати цю ситуацію ми попросили в Сторожинецькій міській раді:

“В принципі, зауваження мають місце. Але якщо взяти парковки в Чернівцях, то там місця для паркування також не обладнані відповідними паркоматами.

Це зв’язано з тим, що вартість таких паркоматів дуже велика. Якщо, наприклад, взяти паркомат українського виробництва, який не дає здачі і немає можливості сплачувати кредитною карткою, то вартість його складає 40 тис. грн., а паркомат, який дає здачу та дає можливість для розрахунку карткою, коштує біля 100 тис. грн. 

Крім того, до паркоматів необхідно провести напругу і встановити камери зовнішнього спостереження для того, щоб запобігти їх пошкодженню та грабунку.

Один паркомат має обслуговувати не менше 20 паркомісць і на Сторожинець таких паркоматів треба що найменше 12.

Щоб закупити мінімальну кількість паркоматів треба 480 тис. грн. або 1200 тис. грн. відповідно. Підприємство КП “Паркувальник” не має змоги самостійно закупити таке обладнання.  Навіть якби знайшовся спонсор, який закупив би паркомати, то тоді послуга з паркування коштувала б не 3 гривні, як зараз, а у 2-3 рази більше.

На даний час у КП “Паркувальних” працює 10 чоловік на мінімальній зарплаті. Доходів, які підприємство має з паркування, ледве вистачає на заробітню плату та на сплату всіх податкових зборів.

До бюджету Сторожинецької міської ради дане підприємство щомісячно сплачує 14 тис. грн. збору за паркування.

Якщо є люди, які мають бажання зробити парковку відповідною до всіх вимог нинішнього законодавства, тобто обладнати паркоматами і шлагбаумами – то міська рада не заперечуватиме. Але за умови, що вартість однієї години паркомісця не підніметься, тобто залишиться на рівні 3 грн. за одну годину.

В мерії неодноразово прораховували, що якщо закупити все необхідне обладнання, то парковка коштувала би не менше 7-8 грн. за годину, а це гроші наших жителів. Якщо взагалі не брати кошти за паркування, то буде хаос і всі будуть ставити машини як попало і куди попало.

Зараз парковщики слідкують за правильністю паркування автотранспорту і виїзду машин. Прибирають зранку всі паркомісця і слідкують за ними. КП “Паркувальник” сплачує податки не за проданий квиток, сума податку залежить від квадратури парковки, кількості днів, які парковка працювала і від мінімальної зарплати. Навіть коли з 1 вересня мінімальна зарплати піднялася, то міська рада просить КП “Паркувальник” не переглядати тарифи і залишити плату такою, яка є зараз.

Щодо форми паркувальників, то міська рада мала розмову з директором КП “Паркувальник” і є бачення, що до Нового року вони зможуть закупити нову спецформу паркувальникам.

Не треба рівняти Львів, Хмельницький чи Чернівці та їхні доходи у міський бюджет із бюджетом міста Сторожинець, адже вартість паркомату стала і не залежить від розміру міста. Критикувати завжди легше, а от працювати для досягнення якихось цілей – важче.”

Нагадуємо, що Сторожинець.Інфо

запрошує до співпраці авторів-колумністів.

Категорія: Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ