Сторожинець “пролетів” з Госпітальним округом. Тепер його створюватимуть на рівні області

На вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів України було обговорено питання щодо особливостей створення Госпітальних округів і прийнято новий Порядок створення Госпітальних округів та нове Типове положення про Госпітальну раду.

У березні 2017 року Кабміном на Буковині було створено три Госпітальні округи – Центральний, Східний та Західний. До складу останнього входив Сторожинецький, Вижницький та Путильський райони.

Під час засідання Госпітальної ради у лютому 2019 року центром Західного Госпітального округу було визначено Сторожинець.

Тепер Госпітальний округ буде один на область.

Згідно нового Типового положення, затвердженого на засіданні Кабміну, Госпітальна рада буде “приймати рекомендації та виробляти пропозиції щодо трансфертів між бюджетами учасників госпітального округу для фінансування програм вторинної (спеціалізованої) та екстреної медичної допомоги; плану розвитку госпітального округу; реорганізації і перепрофілювання закладів, що надають вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу в межах госпітального округу; переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальному окрузі; інших питань, які належать до компетенції учасників госпітального округу щодо забезпечення надання в ньому медичної допомоги”.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Важливим нюансом є те, що, згідно попереднього Положення про Госпітальну раду, до її складу включалися представники громад та районів, яких делегували за поданням місцевих рад.

Зараз же Госпітальна рада буде формуватися головою ОДА і місцеві органи влади не будуть мати прямого впливу на цей процес.

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Виглядає так, що повноваження місцевих органів влади, які сильно розширилися після початку реформи децентралізації, почали обмежувати і “централізувати”.

До складу Госпітальної ради Чернівецької області мають увійти по одному представнику від кожного з органів, уповноважених управляти комунальними та державними закладами охорони здоров’я; не більше 5 представників ОДА, не більше 3 представників об’єднань профспілок та стільки ж представників громадських організацій, які представляють інтереси пацієнтів, а також не більше 10 керівників приватних закладів охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) та екстрену медичну допомогу.

Нагадаємо, що питання центру Госпітального округу викликало у сторожинчан неабиякий резонанс.

Згідно концепції, яку опублікував Кабмін у 2017 році, межі нових окрупнених районів збігалися з межами Госпітальних округів, і логічно було подумати, що там, де буде центр округу, там і буде центр нового укрупненого району.

Принаймні, таку пропозицію на початку листопада 2019 року прийняла міжвідомча робоча група Чернівецької ОДА. Голови Громад Сторожинецького району написали спільне звернення до Міністра розвитку громад та територій України Олени Бабак, у якому просили не брати до уваги це рішення, оскільки вважали його непрозорим та непродуманим.

Після цього Сторожинецька районна рада на розширеному засіданні прийняла звернення до центральних органів влади з аналогічною пропозицією.

Категорія: Важливо Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ