#СторожинецьНеСело – що відбувається?

#СторожинецьНеСело, “…райцентр у Вижниці..”, “…лікарню заберуть..”, “…три райони у області…”, “…гімназію закриють…”, “…ніхто нічого не робить…”, “…пора протестувати…”, флеш-моби, “…мінусуємо рейтинг сторінки ОДА на Фейсбуці…” і так далі – це теми останніх днів у Сторожинці та районі.

Люди збирають групи у Вайбері та ФБ, пишуть один одному повідомлення, долучаються до флеш-мобу, яким вони показують свою кількість і рішучість своїх намірів (до речі, там уже все працює, можна класти негативні відгуки далі), але мало хто толком розуміє, що ж відбувається?

Тут треба буде зробити декілька повернень у минуле. 13 грудня 2018 року “Молодий Буковинець” випускає на своєму сайті матеріал, (який потім ще раз поширювали 28 грудня інші новинні сайти) у якому два народні депутати, Максим Бурбак та Микола Федорук, разом з експертами оцінюють анонсоване Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом масштабне скорочення районів – з 490 планують лишити близько сотні.

Думки, висловлені у публікації, не дуже сподобалися сторожинчанам, адже в області, теоретично за вільними роздумами, має залишитися три райони – Вижницький, Хотинський і Чернівецький.

А до чого тут госпітальні округи? Ще у 2014 році Кабмін прийняв Концепцію реформування місцевого самоврядування, за якою кількість районів має скорочуватися і серед основних повноважень, які залишаться на районному рівні, буде вторинна медична допомога. До речі, Концепцію рекомендую почитати. Там багато цікавово – і максимальна взаємодія з громадою, і місцеві референдуми, і ще багато чого, від чого у деяких на місцях інколи вуса трусяться стаються нєрви.

З 2014 року до позавчорашнього дня у Сторожинецькому районі про це, певно, десь чули, але значення не придавали. “Нє трогай хорошо налажений мєханізм і он тєбя нє подвєдьот” – це один з девізів абсолютної більшості місцевих чиновників. 

Тим часом у Києві продовжували наближати реформи до людей.

Наприкінці листопада 2016 року Кабмін приймає постанову про Порядок створення госпітальних округів – там розписано і що таке госпітальні округи, і яка має бути центрально-госпітальна лікарня, і ні слова немає ні про її площу, ні про її розмір, ні про колір, ні про квадратуру стін, фотографію головного лікаря чи прізвище водія карети швидкої допомоги тощо. Щоправда, є опубліковані на деяких сайтах вимоги до лікарень, які я знайти на офіційному сайті МОЗ не міг.

У березні 2017 року Кабмін затверджує межі госпітальних округів у Чернівецькій області (важлива деталь – Уряд тільки затверджував їх, готувала і подавала межі до Уряду місцева влада), а у лютому 2018 року Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко запропонував наблизити межі районів до цих самих госпітальних округів.

Мотивація зрозуміла – з початком реформи децентралізації функції райради і РДА потроху (а десь і не потроху) перетягують на себе громади, функції в роботі дублюються. При тому штат чиновників не сильно скорочується, а державні гроші, фактично, витрачаються на грамоти-медалі-подяки-мітинги не дуже ефективно.

У серпні 2018 року у залі засідань Сторожинецької РДА збираються представники від медицини з Сторожинецького, Вижницького та Путильського районів для утворення Госпітальної ради – дорадчого органу, який має координувати роботу по покращенню охорони здоров’я у своїх межах.

Раду створили, Положення про роботу Госпітальної ради Західного госпітального округу Чернівецької області навіть подали у ОДА і далі все… В лютому планується друге засідання, на якому, якраз, має бути визначено центр нашого Госпітального округу.

Вже після того, як у обласних ЗМІ інформація про скорочення районів прошуміла, на початку 2019 року головний лікар Сторожинецької ЦРЛ пише листа великому кормчєму голові Сторожинецької ОТГ з проханням ініціювати зібрання депутатів всіх рівнів для вивчення ситуації. Мотивується це все наявністю/відсутністю достатніх площ для додаткового розгортання структурних підрозділів.

По старій номенклатурній звичці, проблему вирішують надійним способом – писанням листів.

Через тиждень (sic!)  мерія за підписом голови Сторожинецької громади відправляє прохання головного лікаря Сторожинецької ЦРЛ далі, до Чернівецької ОДА. Відповіді досі немає, мер не спішить ініціювати скликання “депутатів всіх рівнів” – у них то все відмінно!

Як то кажуть, внєзапно. Напевно, фахівці у департаменті охорони здоров’я ОДА закінчились.

У публічну площину ці звернення так і не вийшли. Ніхто з міської ради чи ЦРЛ не захотів публічно висвітлити наявну проблему. Не говорю вже про рівень району.

Хоча ходили чутки про скликання позачергової сесії районної ради, яка мала б хоч щось таки прийняти.

І тут, також раптово, випливає ще одна проблема – чутки, ЧУТКИ, розмови і страхи педколективу та батьків учнів Сторожинецької районної гімназії, що навчальний заклад збираються закрити і перенести на територію колишньої школи-інтернат (тепер ліцею №1)

Хтось десь чув, хтось щось недозрозумів, хтось щось комусь пообіцяв, але у червні 2018 року батьківський комітет за підтримки школярів і педагогів приходять на сесію Сторожинецької міської ради і буквально відривають з вусами рішення про те, що місцезнаходження Сторожинецької гімназії залишиться без змін.

Певно, у керівництва мерії з освітою особливі рахунки – то за гімназію почублять вуса, то за шкільний автобус, то за скорочення…

Треба зауважити, що переобладнання будь-якої будівлі під приміщення лікарні буде дорожче, ніж будівництво нового корпусу, наприклад, на території нашої ЦРЛ.

Але якщо не буде центру Госпітального округу у Сторожинці і центру укрупненого району у Сторожинці, то й фінансування ні на що не буде, зокрема на проекти по реконструкції лікарні.

А тим часом повернемося до скорочення районів. До Верховної Ради поданий законопроект, яким передбачається укрупнення районів Полтавської області – з 25 районів там планують зробити чотири, якраз у межах існуючих госпітальних округів.

Вчора Кабмін оголосив про перехід до нового етапу реформи децентралізації. Серед нових завдань і пропозицій була продемонстрована Нова територіальна основа – 2020, як концепція майбутнього укрупнення районів.

Якщо розглянути більш детально Чернівецьку область, то можна помітити, що межі майбутніх районів чітко збігаються з межами уже існуючих госпітальних округів.

І це найбільш важлива деталь!

Саме через цю важливу деталь, яку в великих текстах і пафосних словах про оптимізації, покращення, наближення і реформування не сильно було помітно, Михайло Шморгун пише матеріал “Чи стане Сторожинець селом? Спочатку вони заберуть госпітальний округ, згодом – приєднають нас до Вижниці?”, як політолог розкладаючи крапки над І і Ї, дужки над Й і зірочки над Х.

Можу сказати, що матеріал “зайшов”. Під 600 репостів на нашій сторінці у ФБ і більше 6 тисяч переглядів на сайті.

У групі ФБ LifeInStorozhynets запускають флеш-моб #СторожинецьНеСело, в рамках якого ставлять негативні відгуки офіційній сторінці Чернівецької ОДА на Фейсбуці, щоб показати скільки сторожинчан рішуче налаштовані відстоювати своє місто як районний центр і центр Госпітального округу.

А далі ви знаєте)

Дмитро Балінов

Категорія: Важливо Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ