Кардинали сірих схем Сторожинецької міської ради. Розслідування (частина VII)

Розслідування

Нарешті в Сторожинецькій міській раді закінчили розподіляти між підрядниками роботи, які будуть виконуватися за 11 мільйонів інфраструктурної субвенції.

Так як публікація таблиць з великою кількістю цифр не сильно інформативна, то я підготував для читачів Сторожинець.Інфо наглядні графіки, щоб жителі зрозуміли кому відійшов “бонус”, заради якого, зокрема, і об’єднались навколо нашого міста найближчі села.

Суми підписаних міським головою Миколою Карлійчуком договорів на 1-2% менші, ніж затверджені виконкомом 4 липня, тому що в більшості випадків потрібно складати окремий договір з технаглядом або проводити інші, мілкі, але важливі роботи.

За господарською звичкою, тендерні процедури будуть застосовуватися тільки в двох випадках – при купівлі грейдера для КП “Банилів-2017” та при замовленні розробки генплану. Інші гроші фактично розподілялися в ручному режимі нашим мудрим господарником.

Цікаво виглядає розподіл об’єктів між населеними пунктами громади. Наприклад, на Сторожинець заплановано витратити 4,5 мільйона гривень субвенції, яка дається пропорційно сільському населенню, на Банилів-Підгірний – 4,1 мільйони, на Бобівці – 900 тисяч тощо. А ось Панка, Заболоття, Ясено і Комарівці не отримають нічого з тих коштів. 

При аналізі витрат на населені пункти тихі обурення, що “кошти йдуть постійно на Банилів-Підгірний”, стають цілком реальними цифрами.

Якщо подивитися пропорційно населенню, то банилівчани (які є прекрасними людьми і я зараз обговорюю тільки дії тих, хто “справедливо” розподіляв державну субвенцію на ВСЮ громаду) на 1 особу отримають більше 1 тисячі гривень.

Вдвічі менше отримають грошей на розвиток інфраструктури жителі Бобівців, а сторожинчани – втричі менше. Найбільш “обділеними” субвенційними гривнями серед тих, кому вони взагалі дісталися, вийшли жителі Нових Бросківців.

Як розповідали мої джерела в мерії, любі друзі нашого господарника активно шліфували поріг високого кабінету, сподіваючись отримати шматок бюджетного пирога. Деякі, досвідченні чиновники, незважаючи на стан власного здоров’я, особисто контролювали, щоб потрібні підрядники отримали частину халявного грошового “профіту”.

Отже, розподіл виглядає так:

Роботи, які будуть реалізовуватися за кошти інфраструктурної субвенції Сума, тис. грн. Підрядник
Капітальний ремонт тротуару по вул. О. Кобилянської в Сторожинці 589,84 ФОП Данилюк З.В.
Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення села Банилів-Підігрний 32,00 ФОП Глядченко О.С.
Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення села Давидівка 64,00 ФОП Глядченко О.С.
Капітальний ремонт мереж вуличного освітлення села Костинці 47,90 ФОП Глядченко О.С.
Будівництво спортзалу та НВК по вул. Б. Хмельницького, 112б в Сторожинці 1345,21 ТОВ “Агробудналадка”
Капітальний ремонт амбулаторії загальної практики в селі Банилів-Підгірний 1316,06 ТОВ “Агробудналадка”
Капітальний ремонт амбулаторії загальної практики в селі Зруб-Комарівці 153,68 ТОВ “Агробудналадка”
Капітальний ремонт покрівлі амбулаторії загальної практики в селі Костинці 230,78 ТОВ “Агробудналадка”
Капітальний ремонт каналізаційної системи від вул. Т. Шевченка до вул. І. Мічуріна по вул. О. Кобилянської в Сторожинці 456,25 ТОВ “АВІКбудпроект”
Капітальний ремонт стадіону села Слобода-Комарівці 89,42 ТОВ “АВІКбудпроект”
Капітальний ремонт котельні гімназії села Банилів-Підгірний 58,25 ТОВ “АВІКбудпроект”
Капітальний ремонт клубу в селі Слобода-Комарівці 145,00 ТОВ “АВІКбудпроект”
Капітальний ремонт водопроводу від другої насосної станції до верхнього резервуару в Сторожинці 662,65 ТОВ “АВІКбудпроект”
Капітальний ремонт покрівлі НВК в селі Бобівці 943,33 ТОВ “АВІКбудпроект”
Капітальний ремонт каналізаційної системи Новобросківецького ДНЗ 195,41 ТОВ “АВІКбудпроект”
Капітальний ремонт покрівлі та облаштування огорожі ДНЗ №7 в Сторожинці 450,34 ПП “БК Єврожитлобуд-Груп”
Капітальний ремонт клубу села Давидівка 403,64 ПП “БК Єврожитлобуд-Груп”
Капітальний ремонт клубу села Зруб-Комарівці 162,71 ПП “БК Єврожитлобуд-Груп”
Розробка генерального плану міста Сторожинець 999,17 Оголошений тендер
Придбання автогрейдера для КП “Банилів-2017” 2398,80 Оголошений тендер
Капітальний ремонт підлоги глядацького залу Народного дому села Банилів-Підгірний 277,17 КП “Сторожинецьке ЖКГ”
 Загальна сума 11021,59

На дві позиції було оголошено тендер, а решту, згідно повністю ручного розподілу підрядів, буде реалізовувати ТОВ “Агробудналадка” (директор Костянтин Нуцул) – більше 3 мільйонів, ТОВ “АВІКбудпроект” (директор Юрій Апостолюк) – 2,5 мільйони, ПП “БК Єврожитлобуд-Груп” (директор Олександр Петраш) – 1 мільйон та КП “Сторожинецьке ЖКГ” – 277 тисяч.

Також у списку є два підприємця – це Зиновій Данилюк з підрядом в 589 тисяч та Олександр Глядченко, який буде робити освітлення на 143 тис. грн.

До речі, Олександр Глядченко вже виконав цього року для міської ради робіт на 101 тисячу гривень, а його батько, раптово, є “головним енергетиком” Сторожинецької громади.

Сам цимес в тому, що підрядників на освоєння бюджетних коштів одноосібно вибирав голова громади. З них тільки Олександр Глядченко та ТОВ “Агробудналадка” взагалі не працювали з міською радою до створення громади.

Якщо проаналізувати витрати коштів Сторожинецької міської ради на сьогоднішній день, то можна зробити Топ-10 підприємств та Топ-10 підприємців, які взяли з бюджету громади найбільше грошей. В списку нижче немає монополістів – Сторожинецько РЕМ або ПАТ “ЧернівціГаз”.

Основні підрядники, які будуть працювати за інфраструктурну субвенцію, також є в цьому списку.

Найбільше коштів на даний момент взяло згідно тендеру ТОВ “Олбі-рос Корона”, яке займається постачанням харчування в навчальні заклади та ДПСЛАП Сторожинецький держспецлісгосп, який постачає паливну деревину і брав участь у публічних закупівлях.

Ситуація навколо тендеру щодо закупівлі та встановлення металопластикових вікон в навчальних закладах громади, що буде виконувати ТОВ “Термопласт-Плюс”, дещо неоднозначна – підприємство виграло тендер на постачання вікон, потім міська рада відмінила тендер, а потім заключила договір з “Термопласт-Плюс” вже на постачання разом з встановленням.

Але тендерні процедури пройшли не всі підприємства. По господарській традиції Сторожинецького району, потрібні підряди даються потрібним підрядникам без всяких тендерів.

Наприклад, ТОВ “АВІКбудпроект” цього року виконало робіт для міської ради на 894 тисячі гривень – це капремонт Слобода-Комарівської ЗОШ, поточний ремонт систем водопостачання Новобросківецької школи, благоустрій стадіону “Дружба” в Сторожинці і два поточних ремонти огорожі – по вул. Видинівського та Чернівецькій.

Також з ТОВ “АВІКбудпроект” пов’язане ТОВ “Інвесттеплопостач”, яке займається опаленням Панківського і Бобовецького НВК. Школярів цього року нагріли на 334 тис. грн.

Як ви здогадалися, цей підрядник ставав об’єктом нашого негативу, який міська рада офіційно не спростовувала і не критикувала. Але, не моргнувши й оком, голова громади Микола Карлійчук підписує з ним договорів на 2,5 мільйони, що майже втричі більше, ніж все “зароблене” ним за 2017 рік. Без жодного натяку на будь-які прозорі конкурси.

Приблизно те саме стосується ПП “БК Єврожитлобуд-Груп” і КП “Сторожинецьке ЖКГ”. Ніхто з них в тендерних процедурах участі не брав, але має досвід правильної “економії”. В найгірших традиціях мерії, попри обіцяні зміни, попри “життя по-новому” все знову вирішувалось одноосібно і кулуарно.

Окремо стоїть в списку тих, хто буде працювати за гроші інфраструктурної субвенції, ТОВ “Агробудналадка”. В “схемах” підприємство нами поки що помічено не було, але досвід освоєння бюджетних коштів фірма має.

З серпня 2015 року по району та трохи по області вони виконали робіт на 24,3 мільйона гривень, з них 7,2 мільйони – за кошти Управління освіти Сторожинецької РДА.

Полюбляли районні освітяни переводити кошти і на пов’язані з ТОВ “Агробудналадка” юридичні особи – ПП Нуцул К.С. (майже 800 тисяч гривень), ПП “Агропроменерго-1” (55 тисяч гривень), і на ПП “Агробудсервіс”(1,9 мільйона), що може свідчити про наявність якихось маніпуляцій, але я стверджувати не берусь.

Принаймні, Сторожинецька міська рада на ПП “Агропроменерго” перевела 12 тисяч гривень за гойдалки, які встановили в Панці.

Якщо порівнювати період з серпня 2015 до кінця 2016 року, де бюджет міста за рік не мав і десятої частини бюджету громади, з 2017 роком, то можна побачити, що в колоді надійних підрядників відбулися деякі зміни. Наприклад, набагато менше грошей отримало ТОВ “Консоль БМ”, КП “Сторожинецьке ЖКГ” та ТДВ “ШБУ-60”. Останні вже були в епіцентрі гучного скандалу, який тягнеться до сих пір.

ТОВ “Консоль БМ” виконувало ремонт доріг як в місті, так і в громаді, причому одного разу виграли тендер на суму, вшестеро меншу за заявлену міською радою – при очікуваній вартості виправлення профілю доріг в Банилові-Підгірному, Давидівці та Слободі-Комарівцях в 598 тисяч гривень чернівецькі будівельники знизили ціну до 90 тисяч гривень. 

З огляду на кількість коштів, отриманих лише від міської ради, дивно виглядає постійно-критичний стан КП “Сторожинецьке ЖКГ”. За два роки – 3,5 мільйона гривень, з яких більше 1 мільйона – це фінансова підтримка комунальників згідно рішень сесії в 2015-2016 роках.

В Топ-10 фізичних осіб-підприємців, які отримали найбільше коштів з початку 2017 року, немає тих, що будуть реалізовувати інфраструктурні гроші.

Деякі з них вигравали тендери або проходили переговорну процедуру закупівлі в Сторожинецькій міській раді.

Зиновій Данилюк, який цього року поки що був в господарницькій немилості, в 2015-2016 роках отримував досить значні кошти (1,3 мільйона гривень або більше 600 грн. за 1 м²) за встановлення всіма любимої плітки (тобто виконання ремонту тротуарів) по вулицях Видинівського, Ватутіна, Хмельницького, Кобилянської та Майдані Незалежності в Сторожинці.

З таким же досвідом зараз він буде виконувати роботи по встановленню плітки по вул. О. Кобилянської в Сторожинці. Капітальний ремонт тротуару площею 912 м² обійдеться міському бюджету, який поповнили кошти інфраструктурної субвенції, майже у 590 тисяч гривень, або 646 гривень за 1 м².

Напевно, в Сторожинецькій громаді немає жодного спеціаліста, здатного за такі кошти встановити сірі бетонні тротуарні фігурні плити типу “Старе Місто” товщиною 45 мм, які на весь той тротуар коштували б аж раптом 150 тис. грн. (або десь 140-160 гривень за 1 м²) та 2560 поребриків бетонних (75х20х6) десь на 130 тис. грн., тому прийшлося запрошувати правильного підприємця з далекого Снятина Івано-Франківської області, який вже має досвід.

Підсумовуючи, варто зазначити, що після об’єднання міста і сіл в Сторожинецьку громаду, не змінився формат роботи місцевої влади.

Одноосібно вирішуються питання, які об’єкти мають отримати фінансування і які підрядники ці об’єкти будуть “освоювати”. Жодного впливу на ці рішення не мають ні депутати, ні члени виконкому, ні старости, ні жителі громади.

Фактично – громада використала субвенцію не для розвитку, а для підтримки потрібних підрядників. На жаль, при існуючому нині формату влади в громаді, ми не отримаємо шансу для розвитку. Кожен підряд без конкурентної складової – це неефективне витрачання і так невеликого ресурсу.

Проводячи журналістські розслідування ми бачили, як на одному об’єкті можна “зекономити” від 10 до 40% реально витраченого ресурсу, який є тією корупційною маржою, яка осідає в руках правильних людей, а зараз – фактично вся субвенція пішла освоюватися по таким схемам.

Ми зі своєї сторони, як журналісти, можливо навіть трохи раді, адже у нас буде багато приводів вчергове писати “негатив”. Але ця радість – зі сльозами на очах. Для нас очевидно, що від об’єднання громад виграли не жителі, а правильні підрядники і найвищі чиновники, які вже тривалий час знаходяться і “в тємі”, і “в долі”…

Михайло Шморгун

Від редакції: готові опублікувати на Сторожинець.Інфо бачення керівництва міста, депутатів, членів виконкому, громадськості щодо цієї та інших ситуацій. Контакти вказані внизу сторінки.

Категорія: Важливо Розслідування Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ